x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasada SUA: Aşa-zisul colind care glorifică Holocaustul e o expresie inacceptabilă de antisemitism

Ambasada SUA: Aşa-zisul colind care glorifică Holocaustul e o expresie inacceptabilă de antisemitism

de Mediafax    |    12 Dec 2013   •   19:36
Ambasada SUA: Aşa-zisul colind care glorifică Holocaustul e o expresie inacceptabilă de antisemitism

Ambasada SUA susține că difuzarea, la TVR3, "a unui aşa-zis colind care glorifică Holocaustul şi violenţa împotriva evreilor" reprezintă "o expresie inacceptabilă de antisemitism".

Ambasada SUA apreciază, de asemenea, poziţia oficialilor români de condamnare gestului legat de difuzarea colindului.

"Ambasada SUA la Bucureşti consideră difuzarea din 6 decembrie a unui aşa-zis colind care glorifică Holocaustul şi violenţa împotriva evreilor ca o expresie inacceptabilă de antisemitism ce trebuie condamnată în termeni fermi şi fără echivoc. Intoleranţa şi ura sunt inacceptabile şi nu trebuie să fie încurajate, mai ales prin intermediul televiziunii publice", se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice.

Totodată, Ambasada face apel la toţi românii, persoane fizice şi persoane publice, "să respingă rasismul şi pe cei care susţin astfel de acte ca expresie acceptabilă a identităţii culturale".

Postul public TVR 3 a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit cântat de grupul de colindători Ansamblul "Dor transilvan". Colindul avea versuri precum: "A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [ horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun".

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să amendeze cu 50.000 de lei Societatea Română de Televiziune (SRTv), din cauză că pe TVR 3 şi TVR Cluj a fost difuzat, pe 6 decembrie, un colind antisemit, care a încălcat legislaţia audiovizualului.

Decizia a fost luată joi de CNA, la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului, cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Cristina Trepcea şi Radu Călin Cristea) şi un vot "împotrivă" (Christian Mititelu). 

×
Subiecte în articol: colind antisemit ambasada sua