x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasadorul României la Viena: Mulţumim presei austriece pentru absenţa isteriei înscenate pe tema migraţiei

Ambasadorul României la Viena: Mulţumim presei austriece pentru absenţa isteriei înscenate pe tema migraţiei

de Istvan Deak    |    19 Ian 2014   •   14:59
Ambasadorul României la Viena: Mulţumim presei austriece pentru absenţa isteriei înscenate pe tema migraţiei
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/ROBERT GHEMENT / EPA / picturede

În plină campanie a presei germane şi britanice împotriva imigranţilor români, ambasadorul României la Viena, Silvia Davidoiu, a ţinut să mulţumească presei austriece pentru obiectivitatea cu care a abordat subiectul imigraţiei. "Presa britanică a înscenat o isterie în masă pe tema turismului social şi a migraţiei sărăciei. În contradicţie cu ei, publicaţiile print şi online, cât şi televiziunile şi radiourile austriece au relatat obiectiv şi fără exagerări”, a declarat Davidoiu.

Un alt gen de legislaţie
Explicaţia a venit imediat de la jurnaliştii de la Wiener Zeitung. "Faptul că de la 1 ianuarie românii şi bulgarii se bucură de libertate totală pe piaţa muncii UE a rămas fără ecou se datorează legislaţiei sociale extrem de dure din Austria, în opoziţie cu cea din Germania. Practic, există zero şanse ca cineva să se conecteze fraudulos la sistemul de beneficii sociale”, notează jurnaliştii austrieci.

Cine a vrut să plece, a plecat deja
"Cine a vrut să părăsească România a făcut-o de mult timp. Din 2007, aproximativ 500.000 de români şi-au căutat norocul în afara graniţelor ţării. Pe fondul crizei economice, în 2012 au fost mai mulţi românii care s-au întors în ţară, decât cei care au părăsit-o în acel an. În Austria trăiesc aproape 70.000 de cetăţeni români, cea mai mare comunitate străină în creştere în anul 2012. Numărul imigranţilor va continua să crească, însă nimeni nu se teme de o invazie pe piaţa muncii. Ministerul Muncii şi cel al Economiei mizează pe aproximativ 4.000 de români în fiecare an. Este o forţă de muncă de care România are mare nevoie, alcătuită în special din medici şi infirmiere. Jumătate dintre infirmiere părăsesc ţara după terminarea studiilor. La un salariu mediu de 500 de euro, Guvernul român încearcă să pluseze ca să îi ţină măcar încă un timp în ţară. La fel se întâmplă şi cu profesorii. Forţa de muncă lipsă nu ar trebui compensată prin imigraţia din Moldova învecinată”, consideră ambasadorul român.

Veşti bune
"Guvernul de la Bucureşti poate raporta veşti bune în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Chiar dacă ţara nu a reuşit nici pe departe să absoarbă cele 5,7 miliarde de euro destinate perioadei 2007-2013. De la instalarea Guvernului lui Victor Ponta în 2012, cota de absorbţie a crescut de la 7% la peste 30%”, adaugă jurnaliştii de la Wiener Zeitung.

×
Subiecte în articol: emigranţi austria