x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasadorul SUA în România, protagonistul unor controverse legate de lobby corporatist în Congresul american

Ambasadorul SUA în România, protagonistul unor controverse legate de lobby corporatist în Congresul american

12 Iun 2009   •   00:00

Noul reprezentant diplomatic al SUA în România ar putea fi Mark Gitenstein, nominalizat de preşedintele Barack Obama pentru postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţial la Bucureşti. Ministerul Afacerilor Externe din România a salutat nominalizarea, exprimându-şi speranţa că mandatul acestuia va începe cât mai curând.



"Experienţa şi calităţile profesionale ale domnului Gitenstein reprezintă garanţii ale consolidării şi aprofundării, în continuare, ale parteneriatului strategic dintre România şi SUA, în sensul adâncirii cooperării excelente, pe toate planurile, dintre cele două state", arată MAE, citat de antena3.ro.

Mark Gitenstein s-a distins prin activităţi de lobby la Camera de Comerţ din SUA, consultanţă acordată Comisiei Juridice a Senatului şi o carieră în domeniul avocaturii. Parte din activitatea sa de lobby a fost contestată de ONG-ul american Public Citizen, fapt care a dus la retragerea numirii lui Gitenstein în fruntea unui birou din cadrul Departamentului de Justiţie, în februarie 2009.

Printre firmele pentru care Gitenstein a făcut lobby se numără şi AT&T şi Merrill Lynch. Public Citizen a trimis la vremea respectivă o scrisoare preşedintelui Obama prin care atrăgea atenţia asupra faptului că lobby-ul făcut de Gitenstein acestor firme favoriza interesele coropratiste, contravenind celor ale contribuabililor americani.

Absolvent al Universităţii Duke şi al Şcolii J.D. de la Universitatea din Georgetown, Gitenstein lucrează în prezent ca expert pe probleme de securitate naţională şi libertăţi civice, la Brookings Institution. De asemenea, el este partener la compania multinaţională de avocatură Mayer Brown LLP. Timp de 17 ani, Gitenstein a lucrat în Senatul american, fiind un apropiat al lui Joseph Biden, actualul vicepreşedinte al SUA. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator gitenstein