x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasadorul SUA: Pentru mine e un miracol că România şi poporul român au scăpat de regimul comunist acum 30 de ani

Ambasadorul SUA: Pentru mine e un miracol că România şi poporul român au scăpat de regimul comunist acum 30 de ani

18 Dec 2019   •   18:39
Ambasadorul SUA: Pentru mine e un miracol că România şi poporul român au scăpat de regimul comunist acum 30 de ani
Sursa foto: Lucian Alecu

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că vede ca pe un „miracol” momentul Revoluţiei române din 1989.

„Pentru mine este un miracol că România şi poporul român au fost în stare să scape de regimul comunist acum 30 de ani. Nu am crezut că voi vedea asta în timpul vieţii mele. Evoluţia din ultimii 30 de ani este extraordinară, absolut extraordinară. Cred că ţara şi oamenii au realizat foarte multe lucruri. Mulţi nu înţeleg cât de devastator a fost comunismul în această ţară”, a afirmat noul ambasador al SUA la Bucureşti.

El a subliniat că, în drumul spre un sistem democratic, România a început de „sub nivelul zero”.

„Când regimul comunist a căzut şi a fost creată o democraţie, nu s-a început de la zero. Poporul român a început de sub nivelul zero, din cauza dezastrului produs de regimul comunist. Aşa că, să ajungă la realizările din prezent, din punctul meu de vedere, este un lucru minunat. Asta nu înseamnă că nu mai sunt multe de realizat”, a spus Zuckerman.

În opinia sa, „trebuie avută în vedere perspectiva evoluţiei extraordinare a poporului român”, care „trebuie luată în considerare înainte de lansarea oricărei critici”. „Dar, în acest context, regulile statului de drept trebuie să fie aplicate, iar Justiţia independentă trebuie să meargă mai departe”, a adăugat Zuckerman.

Potrivit ambasadorului, unul dintre aspectele importante pentru Statele Unite ale Americii este ca România să fie un partener economic „puternic” şi „independent”.

„O Românie puternică economic este cel mai bun partener pe care Statele Unite ale Americii îl pot avea. În consecinţă, va fi şi un aliat militar puternic, iar acesta este cursul pe care îl vom urma cu preşedintele Iohannis şi premierul Orban, astfel încât să fie abordate toate aspectele privind sectorul militar, pentru a proteja România şi interesele sale în Marea Neagră şi cele terestre”, a afirmat el.

Ambasadorul Zuckerman se va afla, vineri, la Timişoara, la un eveniment ce marchează 30 de ani de la Revoluţie, unde va fi prezentată o plachetă cu un mesaj din partea preşedintelui SUA, Donald Trump.

„Pentru mine, personal, este o zi importantă şi sunt recunoscător că am fost invitaţi să participăm. Ştiu că preşedintele Trump ştie acest lucru, apreciază poporul român care a făcut atâtea sacrificii şi a lăsat câteva cuvinte pe o plachetă ce va fi aşezată în Muzeul Comunismului, ce marchează căderea comunismului, în Timişoara. Astfel îşi exprimă respectul pentru oamenii ce şi-au pierdut vieţile pentru a da jos regimul comunist, în lupta pentru libertate”, a precizat Adrian Zuckerman.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ambasador sua adrian zuckerman