x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambulanţa Bucureşti-Ilfov a înregistrat 545 de solicitări de miercuri dimineaţă până după-amiază

Ambulanţa Bucureşti-Ilfov a înregistrat 545 de solicitări de miercuri dimineaţă până după-amiază

de Agerpres    |    13 Aug 2014   •   16:26
Ambulanţa Bucureşti-Ilfov a înregistrat 545 de solicitări de miercuri dimineaţă până după-amiază

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a înregistrat miercuri, în intervalul 8:00 - 15:30, un număr de 545 de solicitări, dintre acestea 307 reprezentând urgenţe de cod galben şi cod roşu, a declarat managerul instituţiei, Alis Grasu. Potrivit acesteia, 23 de persoane au leşinat pe stradă.

Ca urmare a informării Administraţiei de Meteorologie pentru perioada 12-14 august, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planurilor de măsuri, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate să poată fi reduse.

Ministerul Sănătăţii (MS) solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.

De asemenea, MS cere intensificarea acţiunilor de colaborare a direcţiilor de sănătate publică cu autorităţile administraţiei publice locale în stabilirea locurilor de amplasare a punctelor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă şi distribuire a apei potabile, stabilirea modului de informare-colaborare în vederea operativităţii acestei activităţi în perioadele de caniculă.

Potrivit sursei citate, DSP-urile trebuie să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.

În ceea ce priveşte populaţia, ministerul recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00.

Conform comunicatului de marţi al MS, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute.

Medicii sfătuiesc să se consume, în fiecare zi, cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Potrivit acestora, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise.

Este foarte util ca, în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră.

MS recomandă agenţilor economici să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor.

Conform sursei citate, aceştia au obligaţia de a asigura apa, câte 2-4 litri/ persoană/ schimb, şi de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri. 

×
Subiecte în articol: ambulanta canicula