x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Amintiri despre timpuri şI oameni. Scânteia tineretului. Debut în ceaţă”

“Amintiri despre timpuri şI oameni. Scânteia tineretului. Debut în ceaţă”

de Luminita Ciobanu    |    20 Mar 2014   •   19:15
“Amintiri despre timpuri şI oameni.  Scânteia tineretului. Debut în ceaţă”

Scânteia tineretului în anii de început şI nu numai. Altfel spus, “Amintiri despre timpuri şI oameni. Scânteia tineretului. Debut în ceaţă”. Este titlul unei cărţi-document, autor Carol Roman, lansată la Librăria “Mihail Sadoveanu” din Capitală, eveniment ce a adus laolaltă numeroase personalităţi care s-au regăsit în echipa redacţională în anii de început ai publicaţiei, dar şI în diferite perioade ale ziarului, înainte de revoluţia din 1989, când Scânteia tineretului a devenit Tineretul liber.

Volumul, deşi scris la persoana întâi, conturează atât perioada de început a “Scânteii tineretului” cât şI modul în care, în jurul publicaţiei s-a structurat o adevărată şcoală de gazetărie la care s-au format nume importante ale condeiului, titlul gândit de autor definind-o întocmai.
Carol Roman ne dezvăluie un segment al presei de după cel de-al doilea război mondial şI ne aduce în atenţie un volum memorialistic excepţional, dar nu un jurnal, ci o carte scrisă cu sinceritate, în stil personal. “Eu cred că  a sosit vremea să fie cunoscut adevărul zilelor trăite înainte de '89 de către eşalonul de atunci al breslei noastre, neîntinat în patimi contemporane. Zile în care ziariştii erau aleşi nu după talent, ci după provenienţa de clasă. Ideea dominantă era simplă: noua structură socială ce se implementa, sub semnul unor idealuri anunţate a fi umaniste şI democratice, avea nevoie de  condeie aplecate spre stânga. ŞI cine ar fi fost aceştia dacă nu cei din păturile sociale dezavantajate? De aici şI dăruirea inocentă, plină de elan, a tinerilor de 16-17 ani, chemaţi de fervoarea acelor ani când a apărut şI ziarul «Scânteia tineretului» (…).”, mărturiseşte autorul în precuvântare, zugrăvind în paginile cărţii aspecte inedite despre timpuri şI oameni, începând cu perioada în care a fost “pălit de flacăra ziaristicii”, până în momentul plecării domniei-sale, în 1965, la revista “Viaţa studenţească”. Promite însă un nou volum care să completeze imaginea presei româneşti care să cuprinde “inclusiv momentele majore din 1989”.


×
Subiecte în articol: carol roman