x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amnistie fiscală pentru pensionarii şi mamele care au primit eronat indemnizaţii. Victor Ponta: Cine greşeşte de acum încolo plăteşte!

Amnistie fiscală pentru pensionarii şi mamele care au primit eronat indemnizaţii. Victor Ponta: Cine greşeşte de acum încolo plăteşte!

01 Aug 2014   •   13:50
Amnistie fiscală pentru pensionarii şi mamele care au primit eronat indemnizaţii. Victor Ponta: Cine greşeşte de acum încolo plăteşte!

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat că circa 12.500 de mămici care între 1 ianuarie 2014 - 30 iunie 2014 au avut indemnizațiile greșit calculate și care trebuiau să restituie niște sume statului vor fi scutite de această obligație. Este vorba de o sumă totală de 15 milioane de lei.

"Pentru a veni în sprijinul mămicilor, guvernul propune modificarea Ordonanţei numărul 111 (Ordonanţa de Urgenţă nr. 111/2010 din 8 decembrie 2010 n.r.), privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, în felul următor: orice părinte, mamă sau tată, care beneficiază de concediu pentru îngrijirea copilului, va putea să obţină venituri suplimentare din alte activităţi, desfăşurate acasă, îngrijind copilul, în sumă de până la trei indicatori sociali de referinţă, respectiv 1.500 de lei, în decursul unui an de zile. În ceea ce priveşte cele 12.460 de mămici pentru care s-au constituit debite de returnare a unei părţi din indemnizaţia pentru creşterea copilului, acestea vor fi amnistiate fiscal prin propunerea legislativă pe care o vom face pe data de 20 august, în cadrul şedinţei de Guvern. Cele 12.460 de mămici sunt cele care au obţinut venituri suplimentare", a afirmat Rovana Plumb.

În ceea ce priveşte amnistierea fiscală pentru pensionari, Rovana Plumb a precizat că propunerea de proiect de lege este gata, şi va fi prezentată în şedinţa de Guvern din 20 august.

"Toţi pensionarii care se află în evidenţa sistemului unitar de pensii publice, la data intrării în vigoare a propunerii legii respective, vor fi scutiţi de la plata debitelor, generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei în domeniul asigurărilor sociale. Este vorba de toţi pensionarii care intră sub incidenţa legii de la momentul în care ea va fi adoptată, adică de toţi pensionarii din sistemul de asigurări sociale. Nu vor fi scutiţi de la plată, conform propunerii legislative pe care o vom face, pensionarii cu debite care au drept cauză culpa debitorului, materializată în folosirea unor documente neconforme realităţii. Proiectul va fi ridicat pe site-ul ministerului şi va fi în dezbatere publică. Deci facem amnistiere fiscală şi nu amnistiere penală", a mai spus ministrul Muncii.

Astăzi, premierul Victor Ponta a anunţat că, alături de pensionari, şi cele 12.000 de mame puse în situaţia să returneze statului sume primite în ultimii cinci ani din cauza unor "greşeli ale funcţionarilor" vor fi amnistiate.

Ieri, Ponta i-a cerut ministrului Muncii Rovana Plumb amnistirea fiscală a pensionarilor. Potrivit proiectului de lege în lucru, "neregulile care s-au făcut până la ziua adoptării legii intră sub amnistie", însă "cine greşeşte de acum încolo plăteşte", a explicat Victor Ponta.

"Mi se parte incorect ca după după ani să-i ceri unei mame să dea nişte bani pe care i-a primit, nu i-a furat, nu i-a luat cu forţa din casieria agenţiei. I-au fost daţi. Dacă s-au făcut asemenea greşeli, nu poţi să vii după atâţia ni să le ceri oamenilor să dea bani înapoi", a mai spus premierul.

×