x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amonil disponibilizează 80% din angajaţi

Amonil disponibilizează 80% din angajaţi

31 Mar 2009   •   00:00
Amonil disponibilizează 80% din angajaţi

Amonil Slobozia a întrerupt, ieri, producţia de amoniac şi uree, pe fondul cererii scăzute pentru îngrăşămintele chimice cu azot atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Mai mult, societatea va disponibiliza 80% din angajaţi, potrivit reprezentanţilor combinatul chimic, informează Mediafax.

Instalaţiile de acid azotic şi azotat de amoniu vor funcţiona în continuare cu intermitenţă până la procesarea integrală a amoniacului din stoc, după care activitatea de producţie a îngrăşamintelor chimice pe platforma Amoniol va înceta complet, se arată într-un comunicat al companiei transmis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Activitatea combinatului chimic a mai fost oprită în ultimul trimestru al anului trecut, din cauza crizei economice şi a scăderii vânzărilor şi a preţurilor, dar a fost reluată la începutul lunii februarie. "Repornirea instalaţiilor de producţie de pe platformă a avut loc la începutul lunii februarie, când eram asiguraţi de către factorii de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei şi Ministerul de Finanţe, că se va elabora un act normativ de acordare de sprijin producătorilor agricoli pentru cumpărarea de îngrăşăminte chimice ce va fi aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă. Cu toate asigurările primite de la data reluării activităţii, nici până la ora actuală acest act normativ nu a apărut şi nici nu se întrevede posibilitatea elaborării lui, conducerea Amonil fiind nevoită să ia decizia de încetare a activităţii", se mai spune în comunicatul combinatului chimic.


Amonil este controlat în proporţie de 50,4% de două firme offshore
Odată cu încetarea activităţii, combinatul va disponibiliza circa 80% din angajaţi, iar lucrătorii rămaşi vor asigura paza şi protecţia instalaţiilor oprite şi livrarea de apă industrială în oraşul Slobozia. Acţiunile Amonil au fost suspendate de la tranzacţionare, marţi dimineaţă, pentru 30 de minute, pentru a anunţa decizia de oprire a activităţii. Acţionarii Amonil Slobozia au aprobat, recent, cedarea unor active către Riverside Development Limited, în contul unei datorii de 53,8 milioane lei, variantele respinse pentru stringerea obligaţiilor fiind solicitarea insolvenţei, contractarea unui credit şi majorarea capitalului social cu valoarea acesteia. Riverside Development Limited a preluat de la Distrigaz Sud o datorie de 53,8 milioane lei a combinatului chimic la distribuitorul de gaze naturale. Conform datelor de pe site-ul Bursei, Amonil este controlat în proporţie de 50,4% de două firme offshore înregistrate în Insulele Belize, Zalois şi Jovline, care deţin 32,19%, respectiv 18,22% din acţiunile combinatului. Amonil are un capital de 111,2 milioane lei, divizat în 1,11 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Combinatul a încheiat anul trecut cu un profit de 6,2 milioane lei, cu 11,6% mai mic faţă de câştigul din 2007. Cifra de afaceri a crescut, însă, de peste două ori, la 216,8 milioane lei. Cel mai recent transfer cu acţiunile Amonil a fost realizat la 25 martie, la un preţ de 0,0117 lei/titlu, în urcare cu 14,71%, la această cotaţie capitalizarea companiei fiind de 13,01 milioane lei. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator amonil