x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANAF a încălcat drepturile jurnaliştilor cerând TVA retroactiv pe 5 ani

ANAF a încălcat drepturile jurnaliştilor cerând TVA retroactiv pe 5 ani

de Eliza Popa    |    25 Oct 2012   •   19:52
ANAF a încălcat drepturile jurnaliştilor cerând TVA retroactiv pe 5 ani
Deşi premierul recunoaşte abuzul statului, Guvernul României continuă procesul la Înalta Curte.
Curtea de Apel Bucureşti a decis că Fiscul a încălcat drepturile jurnaliştilor şi artiştilor când a încasat retroactiv TVA pe drepturile de autor. Site-ul Lumeajustitiei.ro a prezintat, în premieră, motivarea sentintei Curtii de Apel Bucuresti (vezi sentinţa), care a statuează că ANAF a încercat sau chiar a suparimpozitat ilegal creatorii plătiţi de drepturi de autor. Sentinţa a fost pronunţată în dosarul pornit ca urmare a acţiunii formulate de 29 de jurnalişti şi artişti reprezentaţi de avocatul Gheorghe Piperea, de la casa de avocatură Piperea şi Asociaţii. In acelaşi timp, instanţa a obligat Guvernul României la plata "către fiecare dintre reclamanţi şi intervenienţi a sumei de 700 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată, proportional cu pretenţiile admise". Judecătorii consideră că jurnaliştii şi ceilalţi creatori (care au atacat în instanţă decizia guvernamentală care-i transformă automat în plătitori de TVA)  nu pot fi "consideraţi automat platitori de TVA în virtutea faptului că îsi desfăşoară o activitate care presupune obţinerea de venituri din drepturi de autor”.

Cu toate acestea şi în ciuda promisiunii publice a premierului Ponta din emisiunea "Vorbe grele”, difuzată pe Antena 3, că Executivul se va retrage dintr-un proces generat de un abuz de putere al fostei administraţii portocalii, Ministerul Finanţelor Publice şi Secretariatul General al Guvernului au formulat recursuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Primul termen a fost fixat în data de 1 aprilie 2014.



Grupul de 29 de jurnalişti şi artişti a depus o acţiune împotriva Agentiei Nationale de Administrare Fiscală (ANAF), Guvernului României si Ministerului Finanţelor Publice, solicitând anularea actelor normative care le încală drepturile, obligându-i să devină persoane impozabile plătitoare de TVA din veniturile obţinute din drepturi de proprietate intelectuală. Reclamanţii au menţionat în cererea de chemare în judecată a celor trei instituţii că au fost sau că urmeaza să fie supuşi, de către ANAF, unor inspecţii fiscale pentru verificarea contractelor de cesiune de drepturi de autor realizate, pentru care au impus plata retroactivă pe 5 ani a TVA din aceste venituri. Cei care, până acum, au învins în două rânduri statul sunt Nicu Alifantis, Mircea Badea, Bogdan Chirieac, Dan Chişu, Cristian Coman, Mihai Dobrovolschi, Gabriela Firea, Cristian Marin, Melania Medeleanu, Arina Moga, Mădălina Negulescu, Sorin Mihai Negulescu, Cornel Nistorescu, Eugen Radu Preda, Ilie Şerbănescu, Cosmin Stan, Oana Stancu, Dan Suciu, Sebastian Robert Tătăruş, Radu Tudor, Adrian Ursu, Doruleţ Borobeică, Victor Ciutacu, Ioan Molodoveanu, Mihai Bendeac, Doru Buşcu, Mihaela Cătălin Popescu, Yvette Anca Grădinaru, Emilia Popescu.

×
Subiecte în articol: TVA jurnalisti