x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Analiştii economici din România afirmă că decizia Fitch este "amuzantă" şi nefundamentată

Analiştii economici din România afirmă că decizia Fitch este "amuzantă" şi nefundamentată

10 Noi 2008   •   00:00

Decizia Fitch de reduce ratingul României cu două trepte, sub nivelul investment grade, este "amuzantă" şi nejustificată deoarece analiza agenţiei, precum şi în cazul Standard&Poor's, este incompletă, nu ţine cont de fundamentele economice sau de statutul de ţară UE, afirmă analiştii economici.



"Cred că decizia Fitch este cel puţin amuzantă. Pe data de 6 noiembrie, aceeaşi agenţie menţinea ratingul municipului Bucureşti la "BBB-" şi perspectiva stabilă. Să ne amintim că această agenţie a făcut echipă cu S&P în cazul evaluărilor «extraordinare» date înainte de declanşarea crizei subprime. Astfel, din punct de vedere profesional, nu cred că mai este ceva de adăugat", a declarat agenţiei MEDIAFAX economistul-şef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor.

Fitch a coborât, luni, ratingul României pentru creditele pe termen lung în valută cu două trepte, la "BB plus", cu perspectivă negativă.

Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, recunoaşte că există riscuri pe partea fiscală, iar noul guvern va trebui să se gândească mult mai serios la aceste probleme, însă consideră nejustificată plasarea calificativului de ţară sub nivelul care indică un nivel de risc scăzut pentru investiţii.

El a arătat că deficitul de cont curent, un indicator important în fundamentarea deciziilor privind ratingul de ţară, este în scădere, iar ritmul de creditare s-a temperat în acest an.

"Este foarte important să ne gândim că la începutul anului principala grijă era ca deficitul de cont curent să nu ajungă la 17% din PIB. De asemenea, rimtul de creştere a creditării s-a temperat comparativ cu ianuarie. Corecţia deja a început. Decizia mi se pare nejustificată, iar scăderea cu două trepte a ratingului mult prea pesimistă", a afirmat Anghel.

Reducerea calificativului cu două trepte "reflectă temerile agenţiei privind cadrul politicilor macroeconomice locale şi capacitatea statului de a evita o criză financiară şi economică severă", se arată într-un comunicat al Fitch.

"Este la fel de amuzant să observi cum o agenţie reduce cu două notch-uri ratingul unei economii membră a Uniunii Europene şi căreia i-a fost recunoscut statutul de economie de piaţă funcţională pe plan internaţional, argumentul folosit fiind unul comparativ şi nu o evaluare obiectivă", a spus Libocor.

El consideră că decizia nu reflectă o analiză a economiei, referirile agenţiei la situaţia indicatorilor fiind sumare sau eronate.

"Angajaţii Fitch au arătat că nu au capacitatea de a evalua starea economiei româneşti, deoarece nu poţi face asta în două propoziţii şi privind doar la deficitul extern. Mai mult, estimarea de deficit extern pe care o menţionează în raportul lor de evaluare este bazată pe date perimate (culese probabil din raportul S&P) şi, prin urmare, nefundamentată", a continuat Libocor.

Standard&Poor's a redus şi ea, în luna octombrie, ratingul României sub pragul investment grade, considerând că există riscuri determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit.

De asemenea, S&P a menţionat că deficitul de cont curent s-a accentuat în 2007, la 14% din PIB, sub influenţa creşterii rapide a cererii interne.

Şi Radu Crăciun, director de investiţii la Interamerican Fond de Pensii, consideră exagerată depunctarea de către Fitch.

"Cadrul instituţional în care operează România şi centura de siguranţă pe care i-o poate oferi apartenenţa la Uniunea Europeană o protejează de intrarea în incapacitate de plată", a afirmat Crăciun.

Pe de altă parte, deşi scăderea ratingului a fost nefundamentată, ea va avea efecte asupra percepţiei investitorilor, consideră analiştii.

"Discuţia pe tema dacă este sau nu justificată decizia de scădere a ratingului nu-şi are sensul, având în vedere că pe nici un investitor nu-l interesează acest lucru. Pe el îl interesează doar ratingul", a explicat Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România.

El a arătat că scăderea ratingului va avea un efect negativ asupra investiţiilor străine pe care le va atrage România.

Referitor la impactul deciziei Fitch, Crăciun afirmă că se va resimţi în costurile de finanţare mai mari, respectiv cele legate de datoria publică, dar şi costuri mai mari în sectorul privat, deoarece creşte prima de risc.

Anghel consideră că investitorii străini strategici deja prezenţi în România nu-şi vor schimba foarte uşor percepţiile pentru că aceştia cunosc deja realitatea economică şi oportunităţile de investiţii in ţară.

"Investitorii strategici nu vor fi influenţaţi pentru ca ei lucrează în România şi cunosc business-ul. Au an de an profituri repatriate. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu investitorii de portofoliu" a afirmat reprezentantul BCR.

El consideră, însă, că România nu va reveni mai devreme de un an la nivelul investment grade.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania fitch