x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Analiştii străini: „Adevăraţii perdanţi sunt românii şi democraţia română”

Analiştii străini: „Adevăraţii perdanţi sunt românii şi democraţia română”

de Istvan Deak    |    22 Aug 2012   •   12:53
Analiştii străini: „Adevăraţii perdanţi sunt românii şi democraţia română”

Instabilitatea politica se va accentua in Romania, unde luptele politice vor continua intre presedinte si premier, in apropierea alegerilor parlamentare din noiembrie, avand un impact negativ asupra economiei, comenteaza presa straina.

Editorialistul cotidianului berlinez Tageszeitung, William Totok, remarca intr-un comentariu intitulat "Inexorabila cadere' ca "sentimentul de usurare dupa aflarea verdictului CCR s-ar putea transforma intr-unul de groaza'. "Decizia CCR nu a satisfacut pe deplin nici una dintre taberele invrajbite. In ciuda promisiunilor verbale a actorilor politici ca vor respecta verdictul, din primele opinii exprimate izvorasc accentele conflictuale. Adversarii lui Basescu marseaza pe optiunea celor 7,4 milioane de romani care au votat pentru destituirea presedintelui la referendumul din 29 iulie si sustin ca revenirea sa in fotoliul prezidential este ilegitima. Sustinatorii lui Basescu nu au motive reale de bucurie in ciuda victoriei de etapa. Partidul Democrat-Liberal, apropiat presedintelui Basescu, se confrunta cu fenomene de eroziune ce nu pot fi ignorate. In acest context este previzibila o infrangere severa la alegerile parlamentare din toamna. In conditiile votului negativ din partea a peste 7 milioane de romani, ranitul Basescu va avea parte de inca doi ani dificili de mandat.

Va exista totusi o coabitare cu Guvernul social-liberal, in ciuda faptului ca acesta a incercat sa scape de el. Coabitarea va fi insa blocata permanent de acuzatii si atacuri. Nici una dintre taberele invrajbite nu este pregatita sa ingroape securea razboiului. In cele din urma nu vorbim de idealuri diferite ale democratiei sau ale statului de drept, ci despre influente si beneficii. Perdantii reali ai acestei dispute sunt romanii care si-au pierdut increderea in politica si in clasa politica. Profitorii politici de pe urma acestei atmosfere patrunse de banuieli sunt demagogii national-populisti, care isi pregatesc intrarea in Parlament. Sentimentul de usurare cu care a receptionat Uniunea Europeana verdictul CCR se poate transforma pana la alegerile parlamentare intr-unul de groaza', considera William Totok in Tageszeitung.

"Nu exista un invingator real'

Din Austria, Jutta Sommerbauer decreteaza in cotidianul Die Presse ca "adevaratul perdant este democratia'. "Presedintele Basescu s-a impus in lupta pentru putere, insa motive de bucurie sau de triumf dupa decizia CCR nu exista. Este Traian Basescu castigatorul stralucitor al demersului de destituire initiat de social-democrati si national-liberali, dar naruit definitiv de CCR? Poate doar in logica ingradita a jucatorilor politici de la Bucuresti, care au dovedit destule in ultimele saptamani. Premierul Victor Ponta a dorit sa acapareze si Palatul Prezidential din Bucuresti. Dar a esuat. Decizia CCR a cimentat in mod evident esecul lui Ponta, care, asa cum spunea chiar el insusi, este greu de digerat. Ponta trebuie sa continue, daca nu doreste sa piarda si ultima picatura de atentie din partea colegilor europeni si a adversarilor politici interni.

Destul de deterioratul Traian Basescu nu ar trebui sa se incoroneze invingator. Ca Basescu nu ia in considerare regulile constitutionale democratice ne-a dovedit-o de mai multe ori. Degeaba cautam un invingator real in aceasta disputa lipsita de glorie, el nu exista. Dar cel mai mare perdant este in continuare democratia romana ', subliniaza Jutta Sommerbauer in Die Presse.

Impact economic

Ingrijorarile referitoare la repercusiunile crizei politice asupra economiei Romaniei sunt si ele exprimate in comentariile presei straine. "Economia Romaniei incepe sa isi revina dupa doi ani de recesiune severa, dar Fondul Monetar International a anuntat recent ca o criza politica prelungita ar putea prejudicia o politica economica eficienta, ar putea creste prima de risc si costurile de finantare, ar putea deprecia rata de schimb si descuraja investitorii', potrivit postului american de televiziune CNN.

"Lupta pentru putere va continua cel mai probabil in lunile ce vor urma, Romania urmand sa aiba alegeri parlamentare in toamna', continua postul de televiziune american.

Cotidianul Financial Times scrie, citand mai multi analisti, ca "decizia Curtii ar putea pune capat incercarilor premierului Victor Ponta de a-l indeparta de la putere pe presedinte inainte de incheierea mandatului sau, in 2014, dar va plonja tara intr-o stare de instabilitate politica puternica'.

"Basescu si maghiarii s-au regasit'

In Ungaria, editorialistul cotidianului Magyar Nemzet, Pataky Istvan, analizeaza revenirea lui Traian Basescu din perspectiva maghiara intr-un articol intitulat "Harakiri social-liberal'. "De foarte mult timp, maghiarii din Ardeal nu au avut o asemenea atitudine fata de un eveniment politic intern. Parca doar in 1996, cand comunitatea maghiara a sarbatorit victoria lui Emil Constantinescu la alegerile prezidentiale, in dauna lui Ion Iliescu. Asta desi Basescu nu a facut niciodata promisiuni amagitoare maghiarilor. Mai mult, cand a fost intrebat de la Budapesta pe tema autonomiei teritoriale, el a subliniat: niciodata. Poate de asta l-au acceptat maghiarii, fiindca nu le-a vandut sperante desarte. Tema autonomiei nu a reprezentat un subiect interzis pentru Basescu. Oriunde si oricui, el respingea ideea separatiunii etnice, dar accepta sa discute despre ea, chiar daca era adeptul descentralizarii. Cand a fost vorba despre predarea in limba romana in secuime, Basescu a propus predarea ca limba straina si si-a asumat criticile nationalistilor.

Avand in vedere majoritatea indoielnica din Parlament, el a sustinut si proiectul de lege ce acorda maghiarilor dreptul la o linie universitara de stat in limba materna. Pozitia sincera a lui Basescu fata de maghiari a reprezentat o exceptie in Romania ultimilor ani si asta au simtit oamenii din Tinutul Secuiesc, care erau vizitati anual de presedinte, in ciuda reactiei ostile a partenerului de coalitie UDMR. Acestia nu puteau accepta ca mai exista cineva care poate sa transmita un mesaj maghiarilor din Ardeal. Nu intamplator inaintea deciziei CCR, Basescu s-a relaxat in Tinutul Secuiesc. Le-a multumit personal maghiarilor ca l-au sustinut boicotand referendumul. Practic, Basescu si maghiarii s-au regasit', subliniaza autorul.

"CCR l-a salvat pe Basescu pentru a doua oara intr-o situatie in care parea victima sigura. Popularitatea lui Basescu este intr-o cadere libera, insa adversarii social-liberali comit greseala dupa greseala si isi pericliteaza sansele la alegerile parlamentare. Regula de la baza din cartea nescrisa a politicii presupune ca un partid sau o formatiune politica lanseaza un atac decisiv asupra inamicului ei, doar atunci cand este convinsa de reusita. Daca insa pierde, atunci infrangerea echivaleaza cu un harakiri. Scenariul din urma a avut loc in ultimele luni in Romania', mai noteaza Pataky in Magyar Nemzet. (deak.istvan@jurnalul.ro).

×