x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Analiştii ungari stau cu ochii pe anul electoral românesc: "Un vot care a exprimat nemulţumirea”

Analiştii ungari stau cu ochii pe anul electoral românesc: "Un vot care a exprimat nemulţumirea”

de Istvan Deak    |    14 Iun 2012   •   15:10
Analiştii ungari stau cu ochii pe anul electoral românesc: "Un vot care a exprimat nemulţumirea”

Institutul ungar pentru Afaceri Externe, in parteneriat cu Institutul de Cercetare in Politica Nationala, au organizat, zilele trecute, la Budapesta, o conferinta pe tema alegerilor locale din Romania.

"Toata lumea se bucura, dar nimeni cu adevarat. Social-democratii nu au motive de bucurie, fiindca nu au castigat in Ardeal. Partidul National Liberal se bucura ca a castigat in acele locuri in care pana acum s-au impus sistematic cei de dreapta. Conservatorii au motive de bucurie, ca si-au atins scopul. Uniunea Social Liberala si-a dorit nimicirea Partidului Democrat Liberal, insa acesta nu a suferit pierderi atat de mari incat sa se desfiinteze. A fost un vot orientat impotriva Puterii. Oamenii au mers la vot ca sa isi exprime nemultumirea, ceea ce se va intampla si la alegerile parlamentare. Programele partidelor nu vor conta la alegerile parlamentare', a precizat unul dintre analistii politici si cercetatorii participanti la dezbatere, Paszkan Zsolt.

"Miza ridicata a alegerilor a fost motivul prezentei destul de numeroase la vot. In noul regim politic roman conteaza mai mult cine detine puterea la nivel local decat functia de parlamentar. Pentru UDMR ar fi reprezentat cu adevarat o victorie daca ar fi reusit sa isi mareasca numarul de mandate. Ei detin 193 de primari, insa au cedat neasteptat in localitati importante. In multe judete s-a ajuns la rezultate de coabitare, ceea ce deschide oportunitatea pentru noi coalitii complexe. Partidul lui Laszlo Tokes, PPMT, in calitate de formatiune tanara, a avut mari dificultati in a-si asigura anumite functii. In localitatile in care maghiarii nu sunt majoritari, ei au ajuns sa voteze candidati romani. Acesta este efectul sistemului cu un singur tur', a apreciat, la randul sau, Szekely Istvan Gergo.

"Competitia cea mai puternica a avut loc in Tinutul Secuiesc, unde UDMR a reusit sa isi consolideze pozitiile. Ei au un grup compact de alegatori care nu vor vota niciodata cu Partidul Civic Maghiar (PCM). Marea infrangere a fost la Consiliul Judetean Mures. Despre rezultatele de la Cluj putem spune ca a fost cea mai mare campanie a alegerilor din Romania. Dar si acolo putem vorbi de o dezertare, multi alegatori maghiari au preferat sa voteze cu castigatorul scaunului de primar', a punctat un alt analist, Illyes Gergely.

In incheiere, Zakonyi Botond, directorul Institutului ungar pentru Afaceri Externe, a analizat perspectivele alegerilor parlamentare din noiembrie. "Dupa alegerile parlamentare va trebui sa ne obisnuim cu o guvernare social-liberala. Putem vorbi si despre o cadere a viitorului Guvern, insa nu dupa un timp atat de scurt, de doar 1,5 ani, cum s-a mai intamplat in Romania. Punctele de vedere antimaghiare vor persista si tocmai de aceea se incearca o reorganizarea teritorial-administrativa ca etnicii maghiari sa ajunga intr-o situatie defavorabila. Din perspectiva Romaniei, este extrem de important ca tara sa adere la Spatiul Schengen, alaturi de statele care au facut-o deja in 2004', a concluzionat Zakonyi. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×