x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anastase i-l lasă pe Regele Mihai lui Geoană

Anastase i-l lasă pe Regele Mihai lui Geoană

de Aniela Nine    |    24 Oct 2011   •   21:00
Anastase i-l lasă pe Regele Mihai lui Geoană

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, este cel care va face onorurile azi la sedinta solemna pentru aniversarea Regelui Mihai, el fiind cel care il va intampina pe Rege la sosire pe treptele Parlamentului si tot el ii va ura bun venit in plen in fata parlamentarilor, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, lipsind de la manifestare, pe motiv de vizita oficiala in Georgia, la invitatia presedintelui Parlamentului Georgiei, David Bakradze. Prin urmare, sedinta solemna, desi se va desfasura in sala de sedinte de la Camera Deputatilor, va fi prezidata si condusa doar de presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Un mare ab­sent al sedintei de azi va fi presedintele Basescu. Ieri, cand o jurnalista a vrut sa-i puna o intrebare legata de se­dinta solemna, seful statului a co­mentat sec ca tema de astazi pentru el este 'intalnirea cu Barroso'. Intrebat daca Presedintia va transmite totusi un mesaj, Basescu a raspuns: 'Nu, dar un mesaj care sa spuna ce?' Nici premierul Emil Boc nu va asis­ta la discursul Regelui, acesta avand programata o deplasare la Carei.

Cat ii priveste pe parlamentarii PDL, purtatorul de cuvant al partidului, Sever Voinescu, a precizat pentru Jurnalul National ca nu s-a discutat subiectul prezentei alesilor la aceasta sedinta, pentru PDL fiind vorba despre 'programul normal al Parlamentului, la care fiecare deputat si senator participa sau nu, dupa cum doreste'. Ulterior, el a precizat ca 'acest moment este lasat la decizia fiecarui parlamentar, este un program al Camerei Deputatilor. Este o sedinta a Camerei, fiecare parlamentar se pozitioneaza la evenimentele de maine ca la orice sedinta a Ca­me­rei. Nu exista o atitudine speciala in legatura cu acest lucru'. Sedinta solemna va incepe la ora 10:00, sin­gu­rul punct al ordinii de zi fiind discursul Regelui Mihai. Secretarul Ca­merei, deputatul Niculae Mircovici, a precizat ca Regele Mihai va sta 'se­parat, pe un jilt', iar protocolul va fi similar celui utilizat in cazul sefilor de stat. El a mai spus ca Regele Mihai va primi din partea Camerei De­pu­tatilor un 'tablou mare' cu Palatul Parlamentului, va semna in cartea de onoare a Camerei si ii va fi confe­rit Colanul Camerei Deputa­ti­lor.

Dupa inchiderea sedintei solem­ne va avea loc ceremonia dezvelirii bustului Regelui Carol 1, pe care familia regala l-a donat Parlamentului, statueta urmand sa fie amplasata la nivelul P1 al Camerei Deputatilor, intre busturile liberalilor contemporani lui, Ion C. Bratianu si Mihail Ko­gal­niceanu. Acest bust, desi trebuia sa fie trimis duminica la Parlament, nu fusese primit pana ieri dupa-amiaza. La sedinta solemna nu se va permite accesul cetatenilor obisnuiti, doar parlamentarii si invitatii speciali urmand sa fie prezenti in sala de plen.

Aseara, Regele Mihai a fost in Parlament, pentru a vedea sala de plen in care isi va rosti astazi discursul. Suveranul a stat circa 10 minute la Parlament, fiind insotit de reprezentanti ai Casei Regale.

×