x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anastase: Raportul CE pe justiţie este unul obiectiv

Anastase: Raportul CE pe justiţie este unul obiectiv

12 Feb 2009   •   00:00
Anastase: Raportul CE pe justiţie este unul obiectiv

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, astăzi, că raportul Comisiei Europene pe justiţie este unul obiectiv, informează Agerpres. Preşedintele Camerei a explicat că raportul se referă la activitatea fostului parlament, adăugând că actualul legislativ şi-a asumat rolul de a nu se substitui justiţiei.



"În ultimele săptămâni, am avut întâlniri cu ambasadorii ţărilor europene, cu care am abordat subiectul evoluţiilor în domeniul justiţiei. Le-am solicitat ca raportul Comisiei Europene să fie, din acest moment, unul obiectiv, aşa cum ne-a obişnuit CE. Raportul intermediar pe tema justiţiei este unul obiectiv, un raport tehnic", a spus Anastase. "Sigur, este important că raportul se referă la activitatea Parlamentului în perioada iunie 2008 - ianuarie 2009, deci acoperă activitatea fostului Parlament. Din acest punct de vedere sper că e important pentru noi toţi să punctăm că noul parlament şi-a asumat rolul conferit de Constituţie, anume acela de a fi factor legislativ şi nu de a se substitui justiţiei", a completat preşedintele Camerei. De asemenea, Roberta Anastase a precizat că Parlamentul a făcut câteva progrese în cazul problemelor legate de blocarea de către legislativ a unor investigaţii în cazuri de corupţie la nivel înalt, potrivit raportului CE. "De aceea, noul parlament a făcut câteva progrese importante în ceea ce priveşte această temă", a subliniat Anastase, adăugând că, miercuri, Biroul Permanent al Camerei a decis să înainteze plenului solicitarea procurorului general Laura Codruţa Kovesi în cazul social-democratului Adrian Năstase.

Imunitate egală pentru toţi parlamentarii
"Sunt convinsă că, în contextul solicitărilor domnului Adrian Năstase, Parlamentul, în plenul său, va da un aviz favorabil, în sensul în care să încuviinţeze începerea urmăririi penale în cazul lui Adrian Năstase", a declarat preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului, precizând că vrea ca legislativul să nu mai fie un factor de blocare a proceselor din justiţie. "Pe viitor, îmi doresc ca Parlamentul să nu mai constituie un factor de blocare a proceselor fireşti din justiţie. Sigur, modificările constituţionale sunt absolut necesare şi sper să întrunească majoritatea opţiunilor astfel încât Parlamentul să fie scos din acest proces de justiţie, iar imunitatea aşa cum e ea firească să fie una egală pentru toţi parlamentarii şi să se refere exclusiv la declaraţii politice şi la votul exprimat în Parlament", a afirmat Anastase. Referitor la Codurile penal şi de procedură penală, preşedintele Camerei a spus că acestea vor urma procedura de urgenţă în Parlament, urmând să fie adoptate până la jumătatea lunii iunie.
'În ceea ce priveşte codurile, care apar în raport, există deja o opinie în majoritate ca aceste coduri să fie trecute în procedură de urgenţă din Parlament. Există chiar un termen asumat, jumătatea lunii iunie. Din acest punct de vedere acest raport intermediar sper să fie unul mult îmbunătăţit în forma lui din iulie', a spus Anastase. Întrebată dacă a primit o scrisoare din partea preşedintelui Traian Băsescu pe tema raportului privind justiţia, Roberta Anastase a afirmat că la începutul sesiunii parlamentare a primit o scrisoare prin care şeful statului a solicitat sprijinul Parlamentului pentru reforma justiţiei. 'A fost o scrisoare trimisă la începutul sesiunii parlamentare în care preşedintele solicita să existe un sprijin al Parlamentul ca reforma în justiţie să fie realizată şi cu sprijinul Parlamentului', a concluzionat preşedintele Camerei. Potrivit raportului Comisiei Europene pe justiţie, prezentat joi, Parlamentul a blocat investigaţiile la nivel înalt, a încercat să destabilizeze DNA şi a introdus amendamente care ar fi restricţionat prerogativele procurorilor.

×
Subiecte în articol: romania justitie ana