x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ancheta DNA - Tarif negociabil ca să devii procuror general

Ancheta DNA - Tarif negociabil ca să devii procuror general

de Violeta Fotache    |    06 Dec 2007   •   00:00
Ancheta DNA - Tarif negociabil ca să devii procuror general

Ancheta procurorilor DNA a scos la iveală că scaunul de procuror general cu rang de curte de apel se poate cumpăra cu sume variind intre 15.000 şi 50.000 de euro.


Ancheta procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) privind fraudarea examenului pentru funcţiile de conducere din Parchete scoate la iveală faptul că un scaun de procuror general cu rang de curte de apel se poate cumpăra plătind intre 15.000 şi 50.000 de euro.


In urma insistenţelor jurnaliştilor pentru aflarea adevărului privind scandalul de corupţie iscat pe tema examenelor de acces la şefiile de la Parchete, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a difuzat ieri primele detalii ale anchetei pe care o desfăşoară. Comunicatul de presă confirmă implicarea nu doar a persoanelor despre care Jurnalul Naţional a informat deja - procurorii Sterian Guli, Gabriela Ghiţă şi Eugen Cojocaru, ci şi a altor magistraţi ori oameni de drept. DNA relevă totodată că suspiciunea de corupţie ajunge pănă la Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii(CSM).


URMÃ...RIŢI PENAL. In cursul lunii noiembrie, DNA a dispus inceperea urmăririi penale faţă de şase persoane. Gheorghe Dumitru, procuror al Parchetului de pe lăngă Curtea de Apel Piteşti este acuzat de săvărşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, prevăzută de art. 61 din Legea 78/2000. Pentru aceeaşi infracţiune, dar şi pentru trafic de influenţă este urmărit penal şi notarul Gheorghe Bucur, fost judecător la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi fost membru CSM. Complice la cumpărare de influenţă a fost găsit şi judecătorul Gheorghe Cerbeanu, de la Tribunalul Vălcea. Sterian Guli, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Urziceni care căştigase concursul pentru şefia Parchetului Capitalei, este urmărit penal pentru instigare la infracţiunea de permitere a accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, in scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Pentru că i-a permis accesul la aceste informaţii este urmărită penal procuroarea Gabriela Georgeta Ghiţă, de la Parchetul Instanţei supreme, cea care a fost preşedintă a Comisiei de examinare. Un alt procuror din Parchetul Instanţei supreme, de la direcţia administrativă, urmărit penal este magistratul Eugen Cojocaru. El a fost membru supleant in comisia de examinare şi este acuzat nu doar de instigare la infracţiunea de permitere a accesului la informaţii nepublice (subiectele de examen) ci şi de trafic de influenţă. Acuzaţiile le-au fost aduse la cunoştinţă tuturor la sfărşitul lunii trecute şi de atunci, nici unul nu este de găsit pentru a-şi spune opinia.


GULI, FÃ...RÃ... BANI? "Din probele administrate pănă in prezent a mai rezultat că, in cursul lunii noiembrie 2007, procurorul Guli Sterian, candidat la examenul pentru ocuparea funcţiei de prim procuror al Parchetului de pe lăngă Tribunalul Bucureşti, a obţinut, prin intermediul lui Cojocaru Eugen, de la preşedinta Comisiei de examinare, Ghiţă Georgeta Gabriela, o parte din subiecte, inainte de examen. La finalizarea concursului, candidatul Guli Sterian s-a plasat pe prima poziţie", ne-a comunicat DNA fără a preciza dacă acesta a obţinut subiectele contra bani sau aşa... pe ochi frumoşi?!


Daruri fel de fel

Rolul de intermediar in cumpărarea funcţiei de procuror general al Parchetului Curţii de Apel Piteşti, mult răvnită de procurorul Dumitru Gheorghe, l-au indeplinit două personaje: judecătorul Gheorghe Cerbeanu şi notarul Gheorghe Bucur. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin judecător, in luna octombrie, au ajuns la notarul Bucur foloase materiale (produse alimentare şi băutură), "dăruite" de procurorul Dumitru Gheorghe pentru a-şi asigura reuşita la examen. In schimbul mărfurilor, notarul, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, s-a angajat să intervină pe lăngă unii dintre membrii Secţiei de procurori ai CSM. Pentru funcţie, Gheorghe Dumitru a dat şi bani. Procurorii anticorupţie spun că membrul supleant Eugen Cojocaru ii ceruse iniţial suma de 50.000 de euro pentru a-i asigura căştigul funcţiei de procuror general in municipiul Piteşti. Candidatul i-a plătit insă doar o parte din bani, 15.000 de euro, prin aceiaşi doi intermediari. Şi a căştigat, surclasăndu-l pe contracandidatul său, procurorul Ion Ristea, aşa cum şi Guli "l-a depăşit" pe rivalul rău la şefia Parchetului Capitalei, procurorul Dragoş Nestor.


×
Subiecte în articol: observator gheorghe procuror