x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anchetă în scandalul trenurilor cancerigene. Premierul trimite Corpul de Control al Guvernului la CFR

Anchetă în scandalul trenurilor cancerigene. Premierul trimite Corpul de Control al Guvernului la CFR

de Marina Constantinoiu    |    27 Aug 2013   •   20:07
Anchetă în scandalul trenurilor cancerigene. Premierul trimite Corpul de Control al Guvernului la CFR

Premierul Victor Ponta a trimis Corpul de Control al Guvernului să facă verificări la CFR Călători, după ce Antena 3 a difuzat mai multe materiale care dovedeau prezenţa azbestului printre componentele unor vagoane.
Corpul de control al Guvernului va verifica întreaga activitate a CFR Călători derulată din anul 2006, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Ce este azbestul
Azbestul este o substanţă cancerigenă interzisă în Uniunea Europeană (UE). Antena 3 a relatat că în România circulă vagoane în ale căror componente se află azbest şi că CFR Călători a admis prezenţa acestei substanţe, vagoanele respective urmând să fie retrase.
În urmă cu aproape două săptămâni, compania anunţa că într-adevăr există fibre de azbest, cancerigene, relatează Antena3. Autoritatea Feroviară Română a declarat apoi că vagoanele respective vor fi retrase, iar compania care le-a produs va fi dată în judecată.

Descoperit din întâmplare

Prezenţa azbestului a fost descoperită din întâmplare, în urma unor reparaţii efectuate la vagoane, precizează Antena3.
Povestea trenurilor cancerigene ajunse în România a început în anul 2006, când CFR Călători a început să aducă pe şinele româneşti, din Franţa, vagoane folosite în această ţară.

“Franţuzoaicele”

Este vorba despre rame electrice Z6100, cunoscute în rândul pasionaţilor ca "franţuzoaicele". În total, 38 de garnituri, toate căptuşite cu azbest la fabricare, relatează Antena3.
Nimeni n-a ţinut seama de lege şi nici nu s-a ostenit să-i informeze pe călători de pericole. Opt dintre acestea circulă încă prin România, adaugă sursa citată.


×
Subiecte în articol: azbest