x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anchetarea anchetatorilor din Gala Bute, sâmburele sădit de Kovesi pentru un dosar EXPLOZIV

Anchetarea anchetatorilor din Gala Bute, sâmburele sădit de Kovesi pentru un dosar EXPLOZIV

de Dan Constantin    |    Vali Blanaru    |    Elena Stan    |    10 Mar 2015   •   18:10
Anchetarea anchetatorilor din Gala Bute, sâmburele sădit de Kovesi pentru un dosar EXPLOZIV
Sursa foto: Anchetarea anchetatorilor din Gala Bute, sâmburele sădit de Kovesi pentru un dosar EXPLOZIV

“Gala Bute” poate naşte un dosar chiar mai interesant decât cel aflat acum în prim plan: ancheta asupra felului în care a fost instrumentat de procurorii DNA evenimentul din 2011. Codruţa Kovesi a anticipat o asemenea investigaţie anunţând ieri că “la momentul la care s-a dispus infirmarea în dosar, s-a decis sesizarea CSM cu privire la doamna procuror (nr. Alina Stoica) iar soluţia urmează să o aflaţi de la CSM”.

Pentru a nu intra pe terenul speculaţiilor, în momentul de faţă nu există o asemenea investigaţie pe care o anunţă însă Kovesi. În 2014, Inspecţia Judiciară a cercetat aspecte din activitatea procuroarei Stoica care nu priveau  infirmarea rechizitoriului iar rezultatele au fost comunicate DNA încă din luna martie 2014. Declaraţia şefei DNA se referă deci la noi aspecte care se impun lămurite, întrebările stringente privind munca anchetatorilor fiind următoarele:

1. Din ordinul cui au fost tergiversate cercetările efectuate de Alina Stoica?
2. De ce s-a pensionat în regim de urgenţă procuroarea Mariana Alexandru, cea care a infirmat rechizitoriul Alinei Stoica?
3. Care este rolul lui Claudiu Dumitrescu, actualul şef de secţie DNA care a purtat dosarul Bute ca melcul în spinare pe ruta DNA-DLAF şi retur.

Anchetarea anchetatorilor în Gala Bute

Laura Codruţa Kovesi a sesizat CSM cu privire la activitatea procuroarei Alina Florentina Stoica, cea care a vrut să îngroape dosarul Gala Bute, din lipsă de probe. Informaţia a fost făcută publică ieri de Kovesi, însă sesizarea a fost făcută mai demult, respectiv în decembrie 2013, atunci când rechizitoriul întocmit de Alina Florentina Stoica era infirmat de şefa sa, Mariana Alexandru. Rechizitoriul întocmit de Alina Stoica a fost infirmat după ce aceasta îl găsise vinovat doar pe Rudel Obreja, iar pe angajaţii MDRT, pe sponsori şi pe Elena Udrea îi trecuse cu vederea tot timpul, niciunul dintre aceştia nefiind chemaţi la audierile care au durat mai bine de un an de zile.

Sesizarea, ţinută la secret

Jurnalul Naţional s-a adresat Inspecţiei Judicare din cadrul CSM pentru a vedea care este stadiul anchetei la care făcea referire Kovesi. Răspunsul a venit prompt şi arată faptul că ancheta nu a avut absolut nicio legătură cu infirmarea rechizitoriului.

Din documentele trimise de CSM reiese că instituţia a fost sesizată de procurorul şef al DNA cu privire la conduita profesională a procurorului  Alina Stoica, în două cazuri distincte. Unul este arestarea preventivă a unui procuror, iar cel de-al doilea caz se referă la o posibilă încălcare a normelor ce reglementează dreptul la apărare a învinuitului Rudel Obreja. Acesta s-a plâns că nu i-au fost arătate două înscrisuri pe care el le considera false, care până la urmă i-au fost arătate. “De asemenea, în dos. nr. 320/P/2013 ce i-a fost repartizat spre soluţionare, procurorul (nr Alina Stoica), cu prilejul audierii învinuitului (Rudel Obreja) la datele de 14 şi 17 octombrie 2013, nu a acordat învinuitului posibilitatea de a cunoaşte elementele pe care se bazau acuzaţiile formulate împotriva acestuia, încălcând astfel normele ce reglementează dreptul la apărare şi unul din principiile fundamentale ale procesului penal, respectiv egalitatea armelor”, se arată în răspunsul primit de la Inspecţia judiciară a CSM.

În martie 2014 ancheta CSM s-a finalizat iar răspunsul a fost trimis DNA. Inspectorii de la inspecţia judiciară au ajuns la concluzia că procuroarea Alina Stoica nu a încălcat nicio regulă şi dosarul a fost clasat. Rezultatul anchetei nu dovedeşte faptul că Alina Stoica şi-a făcut treaba ca la carte în acest dosar, atunci când a decis neînceperea urmăririi penale a angajaţilor MDRT şi chiar a Elenei Udrea. În plus, nu există o altă sesizare la CSM cu privire la activitatea Alinei Stoica. “Nu există nicio altă lucrare în curs a inspecţiei judiciare cu privire la modul de instrumentare al dosarului Galei Bute, ne-au declarat surse oficiale din cadrul inspecţiei.

După infirmarea rechizitoriului, de la finalul anului 2013, Alina Stoica şi-a cerut mutarea la Parchetul General şi, ulterior, a ajuns la DIICOT, în perioada în care instituţia era condusă de Alina Bica, prietena Elenei Udrea.

O anchetă cu multe poticneli

Departamentul de Luptă Antifraudă a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja. Investigaţiile făcute de inspectorii DLAF în cazul Galei Bute au confirmat campania Jurnalului Naţional. După mai bine de un an şi jumătate de cercetări, Alina Stoica l-a găsit vinovat doar pe Rudel Obreja pentru risipirea a două milioane de euro de la bugetul MDRT. Rezultatul cercetărilor sale au fost infirmatre de procurorul Mariana Alexandru, care a preluat ancheta în dosarul Gala Bute. Alexandru a început anchetarea angajaţilor MDRT, ba chiar l-a chemat la audieri pe ministrul economiei Ioan Ariton, cel care a forţat companiile energetice să sponsorizeze Gala Bute. La doar câteva luni de la preluarea acestui caz, Mariana Alexandru a cerut brusc să iasă la pensie în septembire 2014, cerere care i-a şi fost aprobată imediat de Băsescu. Dealtfel, pensionarea a venit la scurt timp după o răbufnire nervoasă a lui Traian Băsescu. El acuza faptul că “decizii ale procurorilor au fost controlate de un ziarist important”.

Un alt personaj cheie în constituirea acestui dosar este Claudiu Dumitrescu, şef de secţie în cadrul DNA. Anterior, Dumitrescu a fost şeful DLAF insituţie de la care a pornit investigaţia şi a dus la blocarea plăţilor din fonduri europene. Mutat la DNA, Dumitrescu a continuat coordonarea cazului. Sub mandatul său au lucrat atât procuroarea Alina Stoica cât şi Mariana Alexandru. Ancheta s-a făcut cu paşi mici atâta timp cât şeful statului a fost Băsescu Traian cel care spunea senin că a fost protectorul Elenei Udrea. Acum DNA a făcut arestări preventive, “perla Coroanei” fiind Udrea Elena Gabriela.

×