x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anchete - Deturnari de fonduri europene la Tulcea

Anchete - Deturnari de fonduri europene la Tulcea

de Alexandru Nastase    |    07 Dec 2005   •   00:00
Anchete - Deturnari de fonduri europene la Tulcea

Judetul Tulcea ocupa primul loc in ceea ce priveste suspiciunile de deturnare de fonduri europene.

Politistii din Tulcea ancheteaza mai multe cazuri de folosire neadecvata a fondurilor europene. Potrivit informatiilor oamenilor legii, confirmate si de surse din Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, Tulcea se afla pe primul loc pe tara in ceea ce priveste suspiciunile de deturnare de fonduri europene.

Informatia a fost facuta publica, in urma cu o saptamana, la o intalnire a autoritatilor din judetul Tulcea. Intrebat in legatura cu modul in care firmele tulcene folosesc bani europeni pentru diferite proiecte, comisarul Paul Machedon, seful Inspectoratului Judetean de Politie, a confirmat ca in prezent sunt in lucru aproximativ 15 dosare in care mai multe firme sunt suspectate de deturnare de fonduri europene. Surse din cadrul IGP au confirmat pentru Jurnalul National spusele lui Machedon, afirmand ca fenomenul este intalnit si in alte zone din tara. Este vorba de folosire incorecta a banilor proveniti din fonduri europene. Practic, foarte multe firme, dar si institutii ale statului au beneficiat de imprumuturi din fonduri europene, insa au folosit banii in alte scopuri decat cele pentru care se angajasera.

CAMIN CULTURAL RENOVAT. Cele mai multe investigatii au fost deschise in Tulcea, unde numai putin de 15 dosare se afla in lucru. Pentru ca anchetele sunt inca in desfasurare, informatiile ce pot fi facute publice sunt relativ putine. In ceea ce priveste institutiile statului, informatiile arata ca este vorba de un consiliu local care a folosit bani din fondurile Sapard pentru renovarea caminului cultural, desi se angajase sa refaca reteaua de alimentare cu apa din localitate si de un altul care nu a finalizat un drum judetean, desi se angajase sa il termine. Informatiile sunt confirmate si de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, care acopera judetele Galati, Vrancea, Buzau, Tulcea si Constanta. 4 milioane de euro ar fi fost deturnati de firmele din Tulcea.

LIBERALI VIZATI. Potrivit politistilor, mai multi patroni de firme anchetate pentru folosirea necorespunzatoare sunt apropiati ai Partidului National Liberal. In conducerea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est din Tulcea se afla Carmen Cononov, sotia actualului guvernator al Deltei Dunarii, Paul Cononov, proaspat numit in structura de conducere a PNL Tulcea. In primavara, cand a fost numit pe criterii politice la conducerea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, despre Cononov s-a spus ca a fost intens sustinut de colegii sai de partid.

ALARMA FALSA. In presa au aparut saptamana trecuta informatii care aratau ca si Robert Raduta, unul dintre cei mai importanti concesionari din Delta Dunarii ar fi cercetat pentru deturnare de fonduri SAPARD. Informatia nu a fost confirmata insa de Inspectoratul General al Politiei. Raduta nu a beneficiat niciodata de finantari SAPARD, neputandu-se pune astfel problema sa fie cercetat. Singurul dosar in care Raduta a fost anchetat este cel pentru un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de lei, reprezentand o eroare de contabilitate. Politistii au decis insa neinceperea urmaririi penale, ceea ce inseamna ca Raduta este nevinovat.

×
Subiecte în articol: observator fonduri europene tulcea