x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Andreas Gross, la Radio Deutschland: "Ce-ar însemna revenirea lui Băsescu? Un regim autoritar”

Andreas Gross, la Radio Deutschland: "Ce-ar însemna revenirea lui Băsescu? Un regim autoritar”

de Istvan Deak    |    22 Iul 2012   •   15:37
Andreas Gross, la Radio Deutschland: "Ce-ar însemna revenirea lui Băsescu? Un regim autoritar”

Presedintele Grupului socialist din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Andreas Gross, a acceptat sa vorbeasca deschis pentru Radio Deutschland despre ceea ce a constatat in Romania, dupa intalnirile avute cu presedintele suspendat Traian Basescu si cu premierul Victor Ponta. "Situatia pe care am gasit-o in Romania este mult mai grava decat cea ilustrata de Uniunea Europeana. Consiliul Europei nu este parte a Uniunii Europene, noi reprezentam cele 47 de state membre, iar ca presedinte al grupului social-democrat, cel mai insemnat din Consiliu, am considerat ca trebuie sa mergem in Romania, fiindca daca exista o problema undeva, trebuie mers acolo si nu doar citata o sursa sau alta.

In Romania am gasit o adevarata criza de stat, o criza a institutiilor politice. Pentru a ilustra situatia reala am comparat criza din Romania cu doua locomotive care se afla pe aceeasi sina, venind din directii opuse, si urmeaza sa se ciocneasca. Nici una nu franeaza, ambele apasa pedala de acceleratie, iar dupa referendum, la care sunt invitati romanii sa isi exprime votul despre suspendarea presedintelui, situatia ar putea deveni dramatica', spune Gross.

"Majoritatea are puterea'
Deputatul elvetian a ramas placut impresionat de discutia cu premierul Victor Ponta. "Premierul a fost deosebit de constient. Vorbim de un tanar de 39 de ani, extrem de flexibil, retoric si inzestrat. Ne-a marturisit imediat ca a gresit si ca s-au comis greseli, insa a subliniat ca asa au stat lucrurile intotdeauna in Romania. Doua aspecte trebuie evidentiate. In primul rand faptul ca in Romania, ca si in multe alte locuri, democratia se reduce la majoritate. Asta inseamna ca cine are majoritatea poate sa faca ce isi doreste.

In al doilea rand, in ultimii patru ani, 50 de parlamentari au schimbat formatiunea politica de care au apartinut, astfel incat de cateva luni coalitia social-liberala se afla la putere in ambele Camere ale Parlamentului si isi cam permite totul, inlocuind in ritm zilnic presedintii Parlamentului, avocatul poporului si guverneaza prin ordonante de urgenta, si fara discutii prealabile in Parlament. Noi am atras atentia ca asta nu este democratie. O democratie are nevoie de timp. Iar timpul este premisa pentru decizii intelepte. Raspunsul a fost ca asa au facut si ceilalti. Au politizat institutiile independente, au numit avocatul poporului si directorii de la televiziunea publica. Asta ne-a cutremurat realmente, fiindca ne-am dat seama ca nu exista absolut deloc o cultura a dialogului, o cultura a compromisului. Majoritatea are impresia ca poate face orice', marturiseste Gross.

Cat despre implicarea institutiilor internationale in criza romana, Gross are o viziune proprie. "Intrebarea decisiva este cum se poate intampla asa ceva. Cum de Europa se trezeste abia acum, adica Comisia Europeana, desi lucrurile se intampla de foarte mult timp asa. Partea treaza a populatiei Romaniei considera Europa si Uniunea Europeana un simbol al afacerilor, fara nici o tangenta cu democratia si drepturile omului. Asta si fiindca UE se ocupa de foarte mult timp mult prea putin de situatiile interne ale statului de drept si de respectul fata de drepturile omului. Aici nu mai vorbim de piata, de afaceri, aici trebuie mers la radacina problemei.

La drepturile omului avem un sistem, la democratie nu, nici macar un sistem de alerta. Avem doar 20-30 de factori prin care putem sa masuram gradul de democratie dintr-o tara. Concluzia vizitei in Romania este ca trebuie sa punem bazele unui sistem al democratiei. Romania nu este un caz singular in UE. Ungaria a facut aceleasi lucruri acum doi ani', considera Gross.

Politicianul din Tara Cantoanelor considera inadecvata imixtiunea UE in criza politica din Romania. "Uniunea Europeana nu are nici o competenta sa intervina in structurile interne ale democratiei. Ca si in cazul Ungariei, ea ar trebui sa delege Consiliului Europei aceasta misiune, fiindca noi avem ca normativ de baza Conventia pentru drepturile omului. In cel mai rau caz, UE poate sa formuleze amenintari care tin de aderarea la Spatiul Schengen. Asta a si facut, insa intr-o maniera atat de autoritara incat incalca ea insasi principiile democratice. Noi trebuie sa avem rolul profesorului model. Premierul roman a franat, a observat ca s-a ajuns prea departe, ca s-au facut greseli, insa institutional locomotivele continua sa genereze o coliziune iminenta, fiindca la referendum trebuie sa se atinga o rata de prezenta la vot de 50%. Asta in conditiile in care in ultimii zece ani aproape trei milioane de romani au parasit tara si vor vota pe baza amintirilor lor de acum 10 ani. Acesta este un obstacol inacceptabil', este de parere presedintele grupului socialist din APCE.

Andreas Gross are previziuni sumbre asupra viitorului Romaniei, in cazul in care Traian Basescu va reveni la Cotroceni din cauza ratei participarii la referendum. "Presedintele se va reintoarce crezand, in ciuda lipsei de popularitate, a putinelor voturi in favoarea sa si a lipsei sustinerii, ca are din nou legitimitate. Iar acesta este un conflict constitutional. Doua legitimitati sunt pe punctul de a se ciocni. Presedintele ne-a vorbit de o maniera care ne face sa ne temem de ce e mai rau. Dupa referendumul esuat, el va spune: eu sunt omul puternic, voi sunteti poporul sanatos, si acolo este clasa politica vinovata, iar acum noi vom guverna impreuna autoritar. Aceasta a fost pozitia tuturor Cezarilor, pana la Napoleon al III-a', a incheiat Gross.

×