x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Andrei Chiliman a fost adus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Andrei Chiliman a fost adus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

19 Iun 2015   •   14:42
Andrei Chiliman a fost adus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost adus vineri cu o dubă a Poliţiei la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde se va judeca cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a acestuia, într-un dosar în care este acuzat de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

Andrei Chiliman a fost reţinut joi de procurorii DNA din Ploieşti, alături de Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), Ioana Costescu (consilier personal al primarului) şi Ion Brad (consilier local), pentru care procurorii cer, de asemenea, arestarea preventivă.

Potrivit DNA, începând cu anul 2004, după alegerile locale, la iniţiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracţional organizat, din care mai făceau parte Andrei Chiliman, Ioana Costescu şi Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupţie, care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare unor firme.

Vlad Moisescu este cel care coordona grupul, solicita şi încasa comisioanele şi dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, Ioana Costescu şi Ion Brad derulau activităţi de determinare a plăţii comisioanelor şi de încasare a acestora iar Andrei Chiliman garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi, ulterior, pe parcursul derulării acestora.

Banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale au fost împărţiţi în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% PNL - filiala Sector 1.

DNA arată că diferenţa de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite.

Gruparea ar fi obţinut astfel peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentată de Traian Horpos şi Alexandru Horpos, sumă ce reprezenta 10% din plăţile efectuate de către Primăria sectorului 1 către firmă, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate cu instituţia publică.

De asemenea, grupul a obţinut de la SC Romair Consulting SRL, reprezentată de Gheorghe Boeru, suma de 300.000 lei.

Acest dosar a fost constituit în urma investigaţiilor derulate de DNA Ploieşti într-un alt dosar, în care sunt cercetaţi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, parlamentarii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, preşedintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, directorul SC Grossman, Ilie Drăgan, directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, şi directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru.

Pe 16 iunie, procurorii anticorupţie au dispus conexarea celor două dosare, avându-se în vedere legătura dintre faptele cercetate, care au acelaşi obiect, respectiv cea referitoarea la fapte care au legătură cu executarea unor contracte derulate în cadrul proiectului ''Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova'', cu o valoare totală de peste 162,7 milioane euro, şi cea referitoare la faptul că, în perioada 2006 -2015, persoane ce deţin sau au deţinut funcţii în partide politice şi funcţionari publici cu atribuţii de conducere au pretins şi primit sume de bani pentru atribuirea contractelor de utilitate publică pentru sectorul 1 al Capitalei.

Procurorii au descoperit că o parte din banii încasaţi de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice (inclusiv din cei încasaţi de la SC Hidro Prahova SA) au fost tranzitaţi, la dispoziţia lui Boeru, fără a avea la bază justificări economice reale, scoşi în numerar şi folosiţi în interesul personal al acestuia pentru plata unui comision, în schimbul sprijinului care i-a fost acordat în vederea obţinerii, de la Primăria Sectorului 1, a contractului având ca obiect ''Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcţii privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier''.

Banii, în cuantum de 300.000 lei, au fost plătiţi în vara anului 2012, numerar, la sediul administraţiei locale, prin intermediul reprezentantului unui agent economic care avea subcontractate o parte din lucrări de la SC Romair Consulting SRL, şi al lui Bogdan Piţigoi, la acel moment director al Direcţiei Investiţii din cadrul Primăriei sectorului 1.

Vlad Moisescu ar fi intrat în posesia banilor prin intermediul persoanelor sale de încredere, Ioana Costescu şi Ion Brad.

×