x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Andrei Marga: Rezultatele de la Bacalaureat relevă cea mai slabă învăţare din istorie

Andrei Marga: Rezultatele de la Bacalaureat relevă cea mai slabă învăţare din istorie

04 Iul 2011   •   05:46
Andrei Marga: Rezultatele de la Bacalaureat relevă cea mai slabă învăţare din istorie

Rectorul Universitatii Babes-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, afirma ca rezultatele de la sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat releva "nu doar cel mai slab bacalaureat din istorie - cum titreaza jurnalele - ci si cea mai slaba invatare din istorie", procentele de esec fiind alarmante.

In opinia universitarului clujean, sunt patru surse ale situatiei actuale din invatamant: "cei sase ani in invatamantul regimului Basescu care a numit ministri diletanti, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus masuri necugetate in sistem, ce-si vadesc acum efectele"; "Basescu a aplicat profesorimii lovituri grele, cu desfiintari de scoli, concedieri, taieri de salarii, reduceri bugetare, evaluari prostesti care au demotivat cadrele didactice"; "elevii insisi sunt demotivati vazand ca fosti elevi si studenti mediocri, persoane care au fraudat in fel si chip ajung sa conduca institutiile tarii intr-o democratie desfigurata"; "Romania traieste, cum ne spun istoricii, sub cel mai incompetent guvern din istoria ei moderna, cu un minister al educatiei care este depasit complet de ceea ce-i revine sa faca".

Profesorul Andrei Marga subliniaza ca problemele nu se rezolva daca notele vor fi altele, ci numai daca se revine la o pregatire sistematica si efort propriu.

"Este responsabil sa anticipam ca dezastrul educatiei va fi si mai mare in anii ce vin, cat se mentin legislatia si masurile lui Basescu. Degringolada este abia la inceput in invatamant, in conditiile mentionate. Oricum se va judeca, trebuie sa spun ca este imperios necesar ca Romania sa revina la reforme serioase si sa reia, cu pricepere, cu rabdare, cu devotiune, reforma educatiei pentru care s-a angajat in mai 2000 in fata Uniunii Europene, cand invatamantul din tara noastra a fost primul capitol de negociere de aderare la UE inchis de Romania", arata Andrei Marga, intr-un comunicat remis, luni, Agerpres.

Rectorul UBB reaminteste ca in anul 2000 s-a aplicat un Curriculum National in care s-au investit 500 de milioane de dolari si care a fost apreciat drept unul dintre cele mai bune de pe continent.

Totodata, profesorul Andrei Marga considera 'aberanta' explicatia data de Ministerului Educatiei ca de rezultatele slabe de la Bacalaureat de vina sunt elevii. Din punctul sau de vedere, este discutabila si opinia celor care acuza disciplinele alese si dificultatea probelor.

"Basescu spunea ca scoala produce "tampiti", iar altii ii tin isonul. Este oare legitim ca Basescu, Udrea, Boc, Badea, Funeriu si altii de acest fel sa vorbeasca despre nivelul invatarii si al invatamantului?", conchide rectorul universitatii clujene.

×