x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Andronescu plăteşte cu capul politizarea Educaţiei

Andronescu plăteşte cu capul politizarea Educaţiei

de Eugenia Mihalcea    |    18 Sep 2009   •   00:00

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, este la un pas de a rămâne fără fotoliul de ministru, după ce a dat un ordin conform căruia toţi directorii de şcoli şi inspectorii şcolari urmează să fie numiţi de aceasta. Deputatul PD-L Raluca Turcan şi liderul grupului PD-L din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, i-au cerut ieri demisia, însă premierul Emil Boc a preferat să păstreze suspansul, anunţând că o remaniere se face, nu se spune.



Raluca Turcan a precizat ieri că, în urma ordinului dat de ministrul Ecaterina Andronescu, aceasta are două variante: fie să retragă acest act, fie să îşi dea demisia, cu recunoaşterea implicită a erorii pe care a făcut-o. Potrivit deputatului PD-L, "intenţia ministrului Andronescu de a numi fără concurs, centralizat, prin «pixul» ministrului, persoane în funcţii de conducere în învăţământul preuniversitar, demonstrează că aceasta ori nu a înţeles ce înseamnă reforma în educaţie, ori se lasă angrenată în jocul incorect al politizării instituţiilor statului şi folosirii lor în campaniile electorale". În asentiment cu Raluca Turcan a fost şi liderul grupului PD-L din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, care a anunţat că îi va cere premierului Emil Boc revocarea din funcţie a Ecaterinei Andronescu, dacă aceasta nu retrage ordinul. În replică la cele spuse de colegii de guvernare, conducerea Ministerului Educaţiei a precizat că "ordinul ministrului Educaţiei are ca menire îmbunăţăţirea performanţei în managementul unităţilor şcolare şi eliminarea numirilor pe criterii politice". Premierul Emil Boc a evitat însă să spună tranşant dacă o va demite pe Ecaterina Andronescu din funcţia de ministru al Educaţiei din cauza ordinului care îi conferă acesteia dreptul de a-i numi pe directorii de şcoli. "Remanierile se fac, nu se discută", a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin care abrogă prevederile Legii statutului cadrului didactic, care-i abilitau pe inspectorii şcolari generali să facă detaşări pentru funcţiile de conducere. Astfel, conform actului normativ, noii directori urmează să fie numiţi prin ordin de ministru la propunerea inspectoratelor. De asemenea, ordinul, emis miercuri de Andronescu, prevede încetarea numirilor cu delegaţie a directorilor de şcoli, care erau făcute de inspectorii şcolari generali.

×
Subiecte în articol: observator