x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Angajări "de criză" la Senat

Angajări "de criză" la Senat

de Aniela Nine    |    20 Mai 2010   •   00:00
Angajări "de criză" la Senat
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Într-o perioadă în care reducerea cheltuielilor este subiectul principal în toate instituţiile de stat, Senatul sfidează criza şi scoate la concurs nu mai puţin de 18 posturi de consilieri, experţi parlamentari sau şoferi.



Asta în condiţiile în care angajările la stat sunt blocate anul acesta, Guvernul dând la începutul anului o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Culmea este că aceiaşi senatori se plâng că bugetul nu le asigură acoperirea tuturor cheltuielilor de personal până la sfârşitul anului.

Într-o discuţie avută în Biroul Permanent săptămâna trecută, chestorul Radu Ruşanu a avertizat că, aşa cum arăta execuţia bugetară până la sfârşitul lunii aprilie, exista riscul ca salariile funcţionarilor să nu mai poată fi plătite în ultimele luni ale anului. "Execuţia bugetară arată că pentru lunile noiembrie şi decembrie nu mai există bani pentru plata salariaţilor personalului Senatului.

Există pentru senatori, dar nu există pentru personalul aferent Senatului", le-a dat vestea membrilor Biroului Permanent Ruşanu, conform stenogramei şedinţei respective. Discuţiile au vizat găsirea de soluţii pentru reducerea cheltuielilor, de la reducerea cotei de carburant până la filtrarea strictă a deplasărilor externe. Concluzia?

Mircea Geoană: "Ceea ce ştim că se va întâmpla se va întâmpla, va fi un an economic, financiar şi bugetar deosebit de dur. Este un lucru pe care dacă nu-l înţelegem înseamnă că nu ştim în ce lume trăim. De aceea vom fi obligaţi să ne uităm mult mai parcimonios şi mult mai atent la tot ce înseamnă cheltuieli, că sunt de bunuri şi servicii, că sunt cheltuieli legate de fondul de salarii sau fondul de deplasări în străinătate."

În ciuda acestei realităţi, începând cu 24 aprilie pe site-ul Senatului au început să fie postate anunţuri de angajări. Sunt oferite posturi de şofer, dar şi de consilieri şi experţi parlamentari, per total 18 posturi. Ce-i drept, unele dintre ele sunt anunţate ca temporare. Explicaţia pentru valul de angajări este dată pentru Jurnalul Naţional de surse parlamentare: ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, le-ar fi promis că se vor găsi ceva fonduri şi pentru Senat la prima rectificare bugetară, preconizată a avea loc prin iulie.

De altfel, aceasta a fost "scăparea" senatorilor şi anul trecut, când înainte de rectificările bugetare au anunţat că, dacă nu primesc fonduri suplimentare, vor pune lacătul pe uşa Senatului.

×
Subiecte în articol: observator