x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Angajatii aeroportului Timisoara spionati ilegal de fosta conducere

Angajatii aeroportului Timisoara spionati ilegal de fosta conducere

de Mircea Opris    |    23 Iun 2012   •   13:32
Angajatii aeroportului Timisoara spionati ilegal de fosta conducere

Noua conducere impreuna cu mai multi lucratori ai Aeroportului International Timisoara vor depune luni o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, dupa ce in birouri a fost gasita aparatura de inregistare audio-video. In vizor sunt fostul director impus de PDL, Cornel Samartinean si firma de securitate a unui fost ofiter SRI.

Imediat dupa schimbarea din functie a directorului Cornel Samartinean, unul dintre oamenii de casa ai pedelistului Constatin Ostaficiuc, la aeroprot a izbucnit un scandal cu iz de santaj. Angajatii aeroportului “Traian Vuia' au fost spionati in mod ilegal de administratia condusa de fostul director. Imediat dupa readucerea in functie a lui Dan Idolu, un profesionist inlaturat pe criterii politice, s-a descoperit ca au fost montate camere video si microfoane. Acestea erau ascunse in senzorii de miscare plasati in toate birourile din cele doua cladiri ale administratiei. Echipamentele nu doar supraveghea ci erazu conectate la o unitate de stocare a imaginilor si a sunetelor.

Pentru ca totul sa para cat mai normal, astfel de aparate au fost montate si in biroul lui Samatinean. Din primele cercetari neoficiale s-a constatat ca datele erau stocate in servere aflate in afara aeroportului. Angajatii sunt revoltati deoarece li s-a spus ca se instaleaza senzori de miscare nu si ca vor fi supravegheati. Acum, printre angajati au aparut suspiciuni ca supravegherile ilegale au surprins cativa dintre cei monitorizati in ipostaze erotice. Toate aceste inregistrari sunt insa ilegale si puteau fi folosite lejer pentru santajarea angajatilor si a celor care veneau pentru diferite treburi administrative in birourile aeroportului.In urma verificarii echipamentelor s-a descoperit ca, de curand, au fost taiate cablurile pentru inregistrarile audio de la receivere, dar nu si de la dispozitivele clandestine de supraveghere. Desi au fost sterse o parte din inregistrarile de la receivere, cei care au spionat au mai uitat cateva cadre filmate ilegal.

Artizanii ilegalitatiiImpus pe functia de director al aeroportului de presedintele PD-L Timis, Constantin Ostaficiuc, Samartinean l-a angajat ca si consilier pe probleme de securitate de Mircea Preunca, fost ofiter SRI, fratele consilierul judetean PD-L Daniel Preunca. Acesta este si administratorul firmei MT Systems SRL, care a avut contractele de instalare a sistemelor de supraveghere cu aeroportul.

Fostul director Cornel Samartinean refuza sa comenteze situatia in timp ce fostul ofiter SRI cu firma, Mircea Preunca, sustine ca tot ce s-a facut a fost legal, cu aparatura din comert si doar inregistrari video, nu si audio. Logic este ca aparatura sa fie luata din comert pentru ca ulterior sa poata fi decontata. In zilele urmatoare se va afla si cat a costat aparatura, montajul si eventualele 'comisioane'. De altfel, noua administratie condusa de catre Dan Idolu va trebui sa verifice din urma toate contractele de achizitii, investitii si reparatii efectuate in perioada cat fostul administrator de firma de ciorapi Cornel Samartinean a condus Aeroportul Timisoara. In timpul mandatului acestuia s-au efectuat mai multe lucrari ale caror pret a ridicat semne de intrebare, printre care constructia si amenajarea noului terminal non-Schengen, contrcatele cu firma de securitate sau lucrarile la pista. Cel mai celebru caz este acela in care Samartinean a scos Politia de Frontiera din unele spatii ale noului terminal pentr a face loc catorva magazine tip 'free shop', cu dedicatie.

×