x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste. Oamenii sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă

Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste. Oamenii sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă

08 Ian 2014   •   14:39
Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste. Oamenii sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) va iniţia, începând cu luna februarie, acţiuni de protest şi va notifica organismele internaţionale, dacă Guvernul va continua să-şi ignore obligaţia de a îmbunătăţi condiţiile de lucru în penitenciare şi de a asigura condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţii.

"Sistemul penitenciar din România este cronic subfinanţat, iar condiţiile din penitenciare sunt în continuare - în pofida angajamentelor politice - cele pentru care Romania a fost condamnată de către Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Solicităm Guvernului alocarea urgentă a fondurilor necesare investiţiilor în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Există situaţii în care peste 50% din personalul unui penitenciar, conform cifrelor furnizate de către evaluările de medicina muncii, suferă de boli cauzate de mediul de lucru. E vorba de boli cardiovasculare, afecţiuni neurologice, boli cronice pulmonare, afecţiuni dermatologice, afecţiuni gastrice şi hepatice", se arată într-un comunicat al FSANP.

Potrivit FSANP, un risc major pentru siguranţa locurilor de deţinere îl reprezintă lipsa personalului, motiv pentru care s-a ajuns la peste 300.000 de ore lucrate suplimentar, dar neacordate salariaţilor.

"Conform bugetului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, mai puţin de 100 de lei pe lună sunt alocaţi pentru reparaţii curente la nivelul unui penitenciar. Banii pentru utilităţi şi cheltuieli de funcţionare se speră ca vor fi asiguraţi cu prilejul viitoarelor rectificări", se mai menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.

×