x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANI cere procurorilor anchetarea ministrului Nemirschi pentru fals în declaraţii

ANI cere procurorilor anchetarea ministrului Nemirschi pentru fals în declaraţii

de Veronica Micu    |    23 Iun 2009   •   00:00

Agenţia Naţională de Integritate a cerut procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-l ancheteze penal pe ministrul social-democrat al Mediului, Nicolae Nemirschi, pentru un posibil fals în declaraţia de avere depusă la 15 iunie, informează instituţia.



ANI s-a sesizat din oficiu în urma articolelor din presă care au semnalat existenţa unor neconcordanţe între declaraţiile de avere depuse de ministrul Mediului, la data de 5.01.2009, respectiv, 15.06.2009. Inspectorii de integritate s-au autosesizat, marţea trecută, în urma unor materiale de presă şi au verificat "o serie de inadvertenţe" descoperite în declaraţia de avere a demnitarului.

"Instituţia noastră s-a autosesizat, în urma comparării unor materiale de presă publicate ieri (lunea trecută, n.r.) pe tema celei mai recente declaraţii de avere a domnului Nemirschi cu documentul în sine, publicat pe site-ul Guvernului. Investigaţia în ceea ce-l priveşte pe domnul Nemirschi va începe cât de curând", declarau săptămâna trecută surse din ANI.

Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi a trecut în declaraţia de avere de la 15 iunie o casă de vacanţă în comuna constănţeană Topalu, în suprafaţă de o sută de metri pătraţi, despre care, deşi spune că a cumpărat-o în 2006, nu a scris nimic în declaraţia anterioară, completată la începutul acestui an.

În documentul datat luni, 15 iunie, mai apare şi un teren agricol, în suprafaţă de aproape două hectare, despre care Nemirschi menţionează că i-a fost donat soţiei sale în cursul anului 2009, deci după preluarea mandatului său în Executiv.

Cea mai recentă declaraţie de avere a lui Nicolae Nemirschi conţine referiri la proprietatea de la Topalu, unde ministrul mai deţine un teren de 571,5 metri pătraţi, cumpărat în 2006 şi înscris în declaraţia de avere precedentă. Ministrul a trecut însă referiri la o casă aflată în construcţie în localitatea constănţeană, în suprafaţă de o sută de metri pătraţi, despre care scrie că a cumpărat-o în 2006.

În precedenta declaraţie de avere, cea de la 5 ianuarie 2009, completată cu ocazia numirii sale în funcţie, Nemirschi nu menţiona nimic în legătură cu casa în construcţie din Topalu.

În 2009, familia Nemirschi a intrat şi în posesia unei parcele de teren agricol de 1,875 de hectare, situat în comuna Dorobanţu Siliştea. Conform declaraţiei de avere, terenul i-a fost donat soţiei ministrului în 2009.

Ministrul a rămas cu aceeaşi maşină, un Jeep Cherokee, şi şi-a păstrat şi motocicleta Yamaha. Nici situaţia conturilor sale bancare nu s-a schimbat semnificativ, deşi, după cinci luni de mandat, a mai apărut un cont în lei. Sumele deţinute în conturi nu sunt însă mult diferite faţă de cele declarate în ianuarie.

După anunţul ANI privind verificarea averii sale de marţea trecută, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, explica pentru Mediafax "inadvertenţele" invocate de ANI în momentul autosesizării şi începerii verificării averii sale, arătând că terenul de aproape două hectare i-a fost donat soţiei sale de mama acesteia, iar casa de vacanţă nu este terminată.

Contactat de Mediafax, Nemirschi a detaliat fiecare lucru "aparent neclar" din declaraţia sa de avere.
El s-a referit la casa de vacanţă în construcţie despre care, în declaraţia de avere de luni, 15 iunie, a arătat că a cumpărat-o în 2006, dar care însă nu se regăseşte în declaraţia de avere depusă la preluarea mandatului, la începutul lui 2009.

"Atunci când am scris că a fost cumpărată în 2006, m-am referit la casa bătrânească aflată pe terenul pe care l-am cumpărat atunci. Casa de vacanţă este în construcţie, aşa că nu are număr cadastral, nu este înregistrată. Am decis s-o trec în declaraţia de avere pentru transparenţă, nimic mai mult. Atunci când se va termina construcţia, va primi număr şi va fi înregistrată la Primăria din Topalu", declara marţea trecută Nemirschi, pentru Mediafax.

În legătură cu un teren agricol de 1.875 de hectare primit ca donaţie de soţia sa în luna aprilie, Nemirschi preciza că donatorul a fost chiar soacra sa, mama soţiei, care l-a primit moştenire de la o soră, după decesul acesteia.
"A fost o tranzacţie în familie", a explicat cu acea ocazie ministrul Nemirschi.

În legătură cu apariţia unui nou cont bancar în cursul anului trecut, Nemirschi a precizat că este vorba despre un card de credit primit de soţia sa şi că, date fiind regulile de completare a declaraţiilor de avere, a considerat că este necesar să-l menţioneze.

×
Subiecte în articol: observator avere declaraţia nemirschi