x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANI: Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a deturnat fonduri europene

ANI: Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a deturnat fonduri europene

25 Sep 2012   •   07:01
ANI: Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a deturnat fonduri europene

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agentia Nationala de Integritate de abuz in serviciu, deturnare de fonduri europene, folosirea de informatii confidentiale in interes personal si conflict de interese.

Astfel, potrivit comunicatului ANI, exista indicii "referitoare la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie, de catre VASILE CEPOI, in calitate de fost Director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in prezent, Ministru al Sanatatii".

Citeste si Vasile Cepoi pleaca de la Sanatate doar daca-i cere premierul: Nu plec, nu vreau sa fac jocul nimanui!

Citeste si Ponta il va REVOCA pe Vasile Cepoi daca acuzatile ANI se confirma

"VASILE CEPOI a detinut, in cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi, functiile de Director executiv (in perioada 27.03 – 25.05.2009) si Director coordonator (26.05.2009 – 16.08.2010). Incepand cu 08.09.2010, lui VASILE CEPOI i-au fost delegate atributiile si responsabilitatile specifice functiei publice de conducere vacante de Director executiv. Ulterior, la 04.11.2010, acesta a fost numit in functia publica de conducere de Director executiv al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in urma unui concurs. VASILE CEPOI a detinut aceasta functie pana la data numirii in functia de Ministru al Sanatatii", se arata in comunicat.

In urma evaluarilor demarate la data de 27.04.2011, ANI a constatat urmatoarele:

"- indicii privind posibila savarsire de catre VASILE CEPOI, in calitate de fost Director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in prezent, Ministru al Sanatatii, a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie.

In calitate de Director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, VASILE CEPOI a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajand institutia pe care o conducea la acea data ca partener in Proiectul 'Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania', derulat in baza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, VASILE CEPOI, impreuna cu sotia sa, au fost angajati in cadrul proiectului si au obtinut venituri de natura salariala de la beneficiarul Fundatia AMFITEATRU si de la partenerii: Universitatea de Medicina si Farmacie 'Gr. T. Popa' Iasi, respectiv S.C. Info Educatia S.R.L.

Parteneri in cadrul proiectului au fost Fundatia AMFITEATRU (beneficiar), alaturi de Directia de Sanatate Publica Iasi, Colegiul Medicilor din Romania, Universitatea de Medicina si Farmacie 'Gr. T. Popa' Iasi si S.C. Info Educatia S.R.L.

Beneficiul patrimonial obtinut de VASILE CEPOI, impreuna cu sotia sa, in cadrul acestui proiect este de 191.726 Lei (aprox. 42.440 €).

In cadrul Proiectului 'Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania' – dezvoltat in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), VASILE CEPOI a detinut urmatoarele calitati:

- Manager de proiect (numit in functie la data de 01.09.2010 si inlocuit din functie la 26.10.2010);

- Director de proiect pentru activitatile editoriale si de cercetare (in perioada 01.12.2010 – 05.12.2011);

- Trainer audit calitate (in perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 si 01.10.2011 – 31.03.2012).

Avand in vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la posibila savarsire de catre VASILE CEPOI, in prezent, Ministrul Sanatatii, a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie".

Vasile Cepoi a fost in data de 9 august la Agentia Nationala de Integritate, unde a luat cunostinta de actele din dosar.

×