x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SMURD a asistat peste 225.000 de persoane în cinci ani de activitate

SMURD a asistat peste 225.000 de persoane în cinci ani de activitate

15 Mai 2013   •   17:46
SMURD a asistat peste 225.000 de persoane în cinci ani de activitate
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare au avut intervenţii până în prezent la peste 225.000 de persoane şi au primit peste 280.000 de solicitări, a declarat miercuri Stelian Duduş, inspector-şef al ISU Bucureşti, cu ocazia sărbătoririi a cinci ani de activitate SMURD în România, informează agerpres.ro.

De asemenea, în aceşti ani de activitate au fost instruite 187 de cadre ale ISU Bucureşti şi 102 cadre de la filiale ale IGSU din ţară, a adăugat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealu Spirii" al Municipiului Bucureşti.

"Dezvoltarea serviciilor SMURD este o prioritate, dar se poate direcţiona mai corect. La împlinirea celor cinci ani, toţi cei responsabili de acest serviciu au acţionat pentru a salva vieţi", a afirmat Duduş.

La momentul aniversar, dr. Bogdan Opriţa, coordonator SMURD, şi-a amintit cu plăcere de începuturile Serviciului, apreciind că în prezent comunicaţiile acestuia sunt îmbunătăţite.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, invitat la evenimentul de la sediul ISUMB, a arătat că municipalitatea se află în faza de a folosi 50 milioane de euro dintr-un proiect european pentru achiziţia maşinilor de intervenţie pompieri şi de intervenţie medicală, descarcerare, transport, subliniind că serviciul este de intervenţie rapidă.

"Mă onorează că sunt aici cu medicii care deservesc acest sistem. Este una dintre structurile din România care funcţionează şi asta îţi dă satisfacţie. Era normal să se întâmple aşa şi mă refer la colaborarea dintre instituţii. Vreau să vă mulţumesc pentru spiritul de sacrificiu, nu sunt vorbe mari, de care daţi dovadă în orice clipă. (...) Mă bucur că cetăţenii oraşului au încredere în voi. Situaţia s-a schimbat mult în bine, la început, unitatea de urgenţă era o cameră cu firele agăţate pe pereţi. Avem deschiderea să ajutăm în continuare şi nu credem că SMURD astăzi diferă mult de ce este în ţările de largă respiraţie democratică. Faptul că se menţin în încrederea populaţiei înseamnă că serviciul funcţionează şi au dat dovadă de profesionalism faţă de cei aflaţi în nevoie", a declarat Sorin Oprescu.

Prefectul Capitalei, Georgeta Gavrilă, le-a urat "La mulţi ani!" echipajelor SMURD şi a spus că serviciul a devenit "un brand naţional legat de dr. Raed Arafat", care a pus bazele acestuia.

"Ne aflăm la un mic jubileu, la cinci ani de activitate. Nu poate fi ceva mai nobil decât să fii în acest serviciu, să salvezi vieţi şi 24 de ore din 24 să fii disponibil. Putem afirma că SMURD reprezintă astăzi un brand naţional, indisolubil legat de numele dr. Raed Arafat, care este, din câte ştiu, fondatorul şi imaginea acestui serviciu. (...) La acest ceas aniversar, să nu lăsăm în uitare Serviciul Naţional Unic 112 şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi să ne manifestăm gratitudinea pentru munca susţinută a acestor instituţii. În calitatea mea de preşedinte al Comitetului pentru situaţii de urgenţă pe municipiul Bucureşti, transmit un mesaj de apreciere şi mulţumire", a afirmat Gavrilă.

Inspectorul general al IGSU, general de brigadă Ioan Baş, a apreciat că serviciul a devenit un "partener social" cu atribuţii în salvarea de vieţi omeneşti.

Cătălin Chiper, secretar de stat în MAI, mesajul de felicitare al ministrului Radu Stroe pentru echipajele SMURD. "Noi suntem toţi în slujba comunităţii, dar ne înclinăm faţă de ceea ce fac cei de la SMURD zilnic", a punctat Chiper.

SMURD a fost creat în septembrie 1990, la Târgu Mureş, la iniţiativa medicului Raed Arafat, cu sprijinul Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă din Târgu Mureş, sub denumirea de Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare (SMUR).

În prezent, SMURD (cu această denumire din 1993) este, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, un serviciu public de intervenţie integrată, având în structura sa echipe integrate de reanimare, specializate în acordarea asistenţei medicale şi tehnice de urgenţă, precum şi echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor calificat.

SMURD funcţionează în cadrul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi are ca operator aerian structurile de aviaţie ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, în colaborare cu spitalele judeţene, regionale şi cu autorităţile publice locale.

Activitatea SMURD este finanţată din bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor şi din donaţii şi sponsorizări. Unele echipaje SMURD primesc finanţare din partea autorităţilor publice locale, prin plata salariilor angajaţilor. Dotarea SMURD este făcută din bugetul de stat şi, în unele situaţii, din bugetul autorităţilor publice locale, precum şi din donaţii şi sponsorizări în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

În acordarea serviciilor SMURD colaborează trei categorii de angajaţi: personal medical, din cadrul spitalelor pentru echipajele de terapie intensivă; pompieri, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (MAI); piloţi, din cadrul Unităţii Speciale de Aviaţie (MAI).

În 1999 s-a introdus în dotarea permanentă a SMURD un elicopter tip Allouette III iar în 2000 au fost înfiinţate două echipaje de prim-ajutor în cadrul pompierilor civili, în comuna Ibăneşti şi în staţiunea Sovata.

Primul dispecerat integrat 112 care deserveşte Pompierii, Poliţia, Ambulanţa şi SMURD s-a deschis în anul 2001. 112 este numărul unic de urgenţă care poate fi apelat în toate cazurile în care este nevoie de intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor sau Jandarmeriei.  

×
Subiecte în articol: smurd aniversare smurd bogdan oprita