x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANPC a constatat abateri în 60% din cazuri la comercianţii de lactate. Amenzi de peste un milion de lei

ANPC a constatat abateri în 60% din cazuri la comercianţii de lactate. Amenzi de peste un milion de lei

11 Mai 2017   •   16:38
  ANPC a constatat abateri în 60% din cazuri la comercianţii de lactate. Amenzi de peste un milion de lei

Comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au desfăşurat o acţiune de control privind conformitatea, modul de etichetare, comercializare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum şi a produselor lactate, în urma căreia s-au aplicat 330 de avertismente şi 356 de amenzi contravenţionale însumând 1.045.200 lei, se spune într-un comunicat al ANPC. 

Potrivit sursei citate, s-au constatat abateri la 515 dintre cei 853 de operatori economici controlaţi, ocazie cu care a dat 

"În luna martie 2017, comisarii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, parţial sau integral deshidratat, laptelui pentru cafea. În cadrul acţiunilor de control, desfăşurate în toate judeţele ţării şi în municipiul Bucureşti, au fost controlaţi 853 de operatori economici, constatându-se abateri la 515 dintre aceştia (60%)", se arată în comunicat. 

Conform ANPC, a fost verificată o cantitate de 94 de tone lapte de consum şi produse lactate, din care circa 9 tone produse (9,6%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. Tot cu această ocazie, au fost prelevate 104 eşantioane de lapte şi produse lactate, care, în urma analizelor de laborator efectuate de CNIEP Larex, ICA şi DSVSA, a rezultat că 3,8% nu se încadrau în parametrii fizico-chimici impuşi sau declaraţi de producători. 

ANPC precizează că structura eşantioanelor prelevate este următoarea: 17 eşantioane de telemea, din care 17,6 % erau neconforme, 14 eşantioane de unt, din care 7% erau neconforme, 13 eşantioane de lapte de consum toate fiind conforme, nouă eşantioane de smântână toate fiind conforme, 11 eşantioane de produse lactate acide toate fiind conforme, 22 eşantioane de caşcaval fiind conforme, 11 eşantioane de brânzeturi fiind conforme, două eşantioane de brânză proaspătă de vacă fiind conforme, cinci eşantioane de alte produse lactate fiind conforme. 

Instituţia a dispus oprirea temporară de la comercializare a circa 4,1 tone de lapte de consum şi produse lactate în valoare de 51.000 de lei, până la remedierea neconformităţilor constatate, oprirea definitivă şi scoaterea din circuitul consumului uman a circa 182 kg produse în valoare de 2.382 lei care erau improprii consumului uman, aplicarea de 686 sancţiuni contravenţionale, constând în 330 de avertismente şi 356 de amenzi contravenţionale însumând 1.045.200 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. 

Principalele abateri constatate: conformitatea laptelui de consum şi a produselor lactate, neasigurarea informării consumatorilor care să permită alegerea sortimentului dorit. De asemenea, 31% dintre operatorii economici controlaţi prezentau abateri de la prevederile legale referitoare la afişarea preţurilor. Totodată, comercianţii nu respectau condiţiile de depozitare şi comercializare a produselor, precum şi modul de desfăşurare a promoţiilor publicitare.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: ANPC abateri amenzi