x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANSVA: Veterinarii ameninţă cu demisia în bloc

ANSVA: Veterinarii ameninţă cu demisia în bloc

de Oana Stancu Zamfir    |    08 Sep 2008   •   00:00

4.000 de medici veterinari şi tot atîţia tehnicieni, incluşi în Programul naţional strategic de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, ameninţă cu demisia în bloc pentru că ANSVA nu îi plăteşte de şase luni.

4.000 de medici veterinari şi tot atîţia tehnicieni, incluşi în Programul naţional strategic de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, ameninţă cu demisia în bloc pentru că ANSVA nu îi plăteşte de şase luni. Ceea ce ar determina colapsul sistemul sanitar-veterinar, susţine dr Liviu Harbuz, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, şi riscul apariţiei unor epidemii. Datoria statului faţă de medicii şi tehnicienii veterinari se ridică la peste 75 de milioane de lei noi, care ar putea fi recuperaţi prin acţionarea ANSVA în instanţă.

Veterinarii acuză mai multe nereguli în ograda rău-platnicei Autorităţi Sanitar Veterinare. Campania de vaccinare din primăvară pentru majoritatea bolilor a fost compromisă, medicii veterinari concesionari achiziţionînd produse pe banii lor şi efectuînd, în multe cazuri, acţiunile pe banii proprietarilor, deşi acestea sînt susţinute, prin lege, de către bugetul de stat, au susţinut ieri reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari. Carnea de porc va fi mai scumpă pentru că va include şi costurile vaccinării, acoperită de crescători, în timp ce banii oferiţi de Comisia Europeană sînt pierduţi, afirmă Liviu Harbuz. “Vaccinăm, deci nu putem exporta carne şi produse din carne de porc în UE, firmele de procesare care achiziţionează materia primă din alte ţări care nu vaccinează nu au voie sa îşi vîndă produsele procesate decît în România, iar exportul producţiei de loan nu a fost suficient de puternic susţinut în solicitările către Comisia Europeană”, acuză fostul şef al ANSVA.

×
Subiecte în articol: observator