x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Antiromanism selectiv

Antiromanism selectiv

05 Ian 2005   •   00:00

Desi, aparent, Regimul comunist de la Chisinau incearca in ultimul timp sa priveasca cu scepticism sugestiile insistente ale strategilor de la Kremlin, Guvernarea Voronin nu intentioneaza sub nici o forma sa se debaraseze de apucaturile antiromanesti.


VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

RENUMIT. Invatamantul romanesc este atractiv pentru fiii de demnitari de la Chisinau
Dovada este si faptul ca la congresul de la sfarsitul lui 2004 comunistii si-au fixat drept "sarcina strategica ce trebuie realizata pana la sfarsitul mandatului" (adica in mai putin de trei luni) inlocuirea cursului de Istorie a Romanilor cu cel de Istorie a Moldovei, iar disciplina Limba romana cu Limba moldoveneasca. Mai nou, comunistii moldoveni au revenit la mai vechea lor idee privind studierea obligatorie a limbii ruse in scoli incepand cu clasa a doua.

STRATEGIE. Prima data au incercat sa opereze cele trei modificari la inceputul anului 2002, dar au renuntat din cauza protestelor de strada, care au durat mai bine de patru luni, si presiunilor categorice din partea Consiliului Europei. Acum, cand au mai ramas mai putin de trei luni pana la alegeri, guvernantii comunisti s-au pomenit cu o lista de promisiuni electorale neindeplinite si, pentru ca nu-si pot indeplini angajamentele privind cresterea nivelului de viata din cauza coruptiei si a relatiilor in stagnare cu creditorii externi, s-au hotarat sa loveasca din nou in valorile sacre care stau la baza cresterii unei generatii sanatoase - limba si adevarata istorie a neamului.

IN VECINI. De cativa ani, Guvernul de la Chisinau refuza sa semneze protocolul bilateral care le-ar permite basarabenilor sa-si continue studiile in institutiile de invatamant din Romania. Responsabili din cadrul Ministerului Educatiei de la Chisinau ne-au precizat ca acest document nu va fi semnat nici in anul acesta, pentru ca, spun ei, "Guvernul vrea sa-si educe propria generatie de concetateni, devotati valorilor nationale moldovenesti". Basarabenii absolventi ai institutiilor superioare de invatamant din Romania sunt priviti acum la Chisinau ca spioni care promoveaza interesele unui stat strain in Republica Moldova. Dupa revenirea la putere a "Guvernarii rosii", majoritatea celor instruiti in Romania au fost inlaturati din functii publice, in special din Administratia Publica, din Politie si din Justitie.

Pe "limba oficiala a familiei"

Ivan Spak este deputat comunist in Legislativul de la Chisinau de patru ani. Fiul sau si-a petrecut o buna parte a adolescentei studiind in institutiile de invatamant din Romania. Tatal sau, care, de altfel, nu este singurul comunist activ din Republica Moldova care si-a incurajat copilul sa mearga la studii in Romania, considera ca statul ar trebui sa le ofere tinerilor sansa de a-si alege singuri viitorul.

Jurnalul National: Stim ca baiatul dumneavoastra si-a facut studiile in Romania. De ce, in calitate de exponent al actualei Guvernari, ii lipsiti pe alti copii de sansa de a-si alege un viitor mai bun?
Ivan Spak: Baiatul meu a terminat liceul in Romania inainte ca taticul lui sa devina deputat comunist. El a invatat pana la aceasta data. Eu nu stiu cine si ce considera, dar vreau sa va spun ce cred eu despre asta: tineretul isi alege singur calea sa, si eu, ca parinte - nu l-am stimulat sa mearga la studii in Romania. El si-a ales calea impreuna cu colegii sai. A terminat cu Romania, acum isi face studiile in Republica Moldova. Tineretul trebuie sa aiba posibilitatea sa studieze acolo unde poate primi mai multa informatie pentru viitorul sau si pentru viitorul tarii.

Stiti ca autoritatile de la Chisinau, timp de trei ani, au refuzat sa semneze acel Protocol de colaborare care le oferea posibilitate tinerilor sa studieze in Romania...
Eu nu cunosc aspectele politice ale acestei probleme si ar fi bine sa se gaseasca limba comuna cu toate tarile, deoarece eu de la bun inceput am spus in partidul nostru ca nu e bine de rupt relatiile celea care stimuleaza invatamantul. Daca noi o sa avem mai multi baieti invatati, cu studii superioare in institutii prestigioase, inclusiv din Romania - acesta o sa fie un plus pentru Republica Moldova.

L-ati intrebat vreodata pe baiatul dumneavoastra in ce limba isi face studiile?
El a continuat sa invete in limba mamei, in limba oficiala a familiei noastre.

Si care este "limba oficiala" a familiei dumneavoastra?
Limba mamei mele.
×
Subiecte în articol: observator romania chisinau limba