x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anul scolar, salvat de cresterile salariale

Anul scolar, salvat de cresterile salariale

16 Sep 2004   •   00:00

Scoala a inceput ieri pentru marea parte a elevilor. Trei federatii sindicale din invatamant au cazut "la pace" cu Guvernul, au sistat actiunile de protest, au spus ca 27% marire salariala e bine, iar profesorii au intrat la ore. A patra federatie a boicotat 15 septembrie.

EUGENIA MIHALCEA

Intr-al doisprezecelea ceas, dupa mai multe zile de negocieri, sindicatele din invatamant au spus da in fata reprezentantilor Guvernului, astfel ca cele aproape 4 milioane de elevi din Romania au inceput ieri scoala. De fapt, numai trei din cele patru federatii au acceptat oferta finala si irevocabila a Executivului, respectiv majorarea salariala cu 27%, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) refuzand sa semneze acordul. Federatia cu cei mai multi membri, estimati la 170.000, conform presedintelui Aurel Cornea, a protestat ieri, iar profesorii de la mai multe scoli din tara si din Bucuresti au absentat de la ore in prima zi de scoala.

DE ACORD. Liderii federatiilor "Alma Mater", "Spiru Haret" si ai Federatiei Educatiei Nationale au semnat marti noapte cu Guvernul, cand erau mai putin de 12 ore pana la inceperea scolii, un acord de renuntare la proteste in schimbul unei majorari totale de aproximativ 27%. Liderii sindicali care au cazut la pace spun ca aceste cresteri salariale sunt cu circa 4% mai mari decat cea oferita cu o seara inainte.

CRESTERI SALARIALE. Reprezentantii Guvernului au fost de acord sa majoreze salariile brute din invatamantul preuniversitar cu sume intre 1 milion si aproape 3 milioane, un debutant ajungand in aceste conditii la aproximativ 4.000.000 de lei net. Cat priveste invatamantul academic, salariile brute ale profesorilor universitari vor fi marite cu sume cuprinse intre 1,1 milioane si peste 3 milioane de lei. Majorarile ar urma sa se aplice de la 1 octombrie.

PROTESTATARII. Aurel Cornea, liderul FSLI, a spus ca nu a semnat si nu va semna acordul, intrucat oferta Guvernului "nu s-a ridicat la nivelul cererii sindicale". "Vom lasa la latitudinea membrilor din teritoriu decizia de a intra la cursuri", a spus el. Cornea a precizat ca in anumite judete profesorii au acceptat grila propusa, dar ca in altele, cum ar fi Mures, Cluj, Salaj, Bihor, Constanta si Dolj, vor avea loc proteste. In ceea ce ii priveste pe profesorii care nu s-au prezentat ieri la ore, Ministerul Educatiei a precizat ca va ramane la latitudinea fiecarui director daca se vor lua masuri de sanctionare, care pot ajunge de la mustrari pana la retineri salariale.

CONTRA. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant are in componenta peste 60% din totalul angajatilor din invatamantul preuniversitar, avand, potrivit liderului Aurel Cornea, in jur de 170.000 de membri la nivel national, dintre care aproximativ 14.000 in Capitala. Simion Hancescu, vicepresedinte al FSLI, a explicat ce inseamna majorarea oferita de Guvern: vor exista angajati in invatamantul preuniversitar pentru care aceasta majorare va insemna doar 500.000 de lei in plus pe luna.

Directori-activisti

Directorii mai multor scoli bucurestene au fost nevoiti sa amane cu aproximativ o ora ceremoniile de deschidere. In timpul in care parintii si micutii elevi se perpeleau sub soarele puternic, conducerile asteptau discursul up-datat al premierului, cel cu semnarea protocolului intre Guvern si trei din cele patru confederatii sindicale care au fost pe punctul de a bloca inceperea scolii. Intr-un final, cand mult asteptatul document a sosit, copiii cascau si dadeau semne de nervozitate, iar parintii lor au avut ocazia sa asculte un discurs triumfalist, cu procente din PIB alocate invatamantului, cu grija executivului fata de starea materiala precara a dascalilor si, nu in ultimul rand, cu acuze la adresa contracandidatilor PSD in alegeri, care - intre ’97 si 2000 - nu s-ar fi aplecat cu temeinicie asupra acestor probleme. Transformati, cu sau fara voia lor, in activisti de partid, directorii au multumit, la finele lecturii discursului stufos, unii mai ironic, altii serios, premierului pentru sprijinul acordat.

Un bun exemplu in acest sens l-a constituit deschiderea anului scolar de la Colegiul National "Gheorghe Lazar". Aici au participat la manifestari ministrii Alexandru Athanasiu si Dan Ioan Popescu, dar si primarul Sectorului 5, Daniel Marian Vanghelie. Cuvantarile celor trei au durat mai bine de o ora, plictisind elevii. Momentul care a starnit nedumerire, in special in randul celor de clasele a IX-a si a X-a, a fost atunci cand primarul Vanghelie si-a incheiat cuvantarea catre elevi cu un "Multumesc ca m-ati votat!". (Victor Bratu)

"Domn’ ministru sa traiasca dintr-o leafa dascaleasca!"

NEAMT. Zeci de unitati de invatamant din Roman, judetul Neamt, au inaugurat noul an scolar in absenta cadrelor didactice, dupa ce profesorii si invatatorii afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au protestat fata de neacceptarea, de catre Guvern, a revendicarilor lor.

BUZAU. Prefectul judetului Buzau, Ion Vasile, i-a indemnat pe cei 1.000 de sindicalisti din invatamant prezenti in fata Prefecturii judetului la actiunea de protest programata in prima zi de scoala, sa voteze PSD la alegerile generale din noiembrie.

CONSTANTA. Deschiderea anului scolar a fost boicotata de majoritatea profesorilor, insa de astazi cursurile se vor desfasura normal, a declarat Ioana Purcarea, liderul Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta (SLSIP).

ARAD. Cei aproximativ 1.000 de sindicalisti aradeni din invatamant au incheiat mitingul de protest la care au participat ieri in jurul orei 11:45. Sutele de profesori aradeni, carora li s-au alaturat si cateva sute de cadre auxiliare din scoli, au purtat pancarte pe care scria: "Da, Doamne, la guvernanti salarii de debutanti!", "Domn’ ministru sa traiasca dintr-o leafa dascaleasca!".

TIMIS. Profesorii din Timis au participat ieri la festivitatile de deschidere a noului an scolar suspendand mitingul programat in fata Prefecturii.

TARGU-MURES. Noul an scolar a inceput ieri-dimineata la scoala din orasul Sarmasu cu simularea unui atentat, in cadrul caruia o masina-capcana a explodat in curtea institutiei. Simularea a fost organizata de Brigada Antirero a SRI.

GORJ. Aproape 40 de copii din satul Valea, comuna gorjeana Bolbosi (foto), au inceput ieri noul an scolar intr-o baraca pe care autoritatile o numesc scoala. WC-ul din curtea scolii este o simpla tabla pusa pe cativa pari, copiii spunand ca au fost invatati sa nu se uite unii la altii atunci cand isi fac necesitatile fiziologice.

RAMNICU-VALCEA. Elevele Colegiului National "Alexandru Lahovari" au starnit mania conducerii Episcopiei Ramnicului, deoarece au venit la deschiderea anului scolar imbracate cu fuste de-o palma si afisand decolteuri adanci.

OFERTA

Oferta facuta marti seara federatiilor sindicale din invatamant este cea finala si nu va fi modificata, a declarat ieri premierul Adrian Nastase. El a precizat ca Executivul nu va renegocia procentul de 27%, chiar daca FSLI va continua actiunile de protest. "Din punctul de vedere al Guvernului, aceasta oferta este finala. Nu putem accepta un santaj din partea unui grup impotriva celuilalt ", a spus Nastase. In opinia sa, acest procent reprezinta cea mai mare crestere salariala acordata unei categorii bugetare. Premierul a reluat ideea referendumului national privind salarizarea bugetarilor. Nastase vrea sa-i sugereze presedintelui Ion Iliescu organizarea unei astfel de actiuni, pentru ca populatia sa decida asupra modului de distribuire a banilor pe categorii bugetare. (Silviu Sergiu)

(Material realizat cu sprijinul agentiei de presa Mediafax si a retelei de corespondeti ai Jurnalului National)
×
Subiecte în articol: observator invăţămănt şcolar