x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Apa caldă, înapoi în Bucureşti

Apa caldă, înapoi în Bucureşti

de Diana Scarlat    |    22 Iul 2008   •   00:00
Apa caldă, înapoi în Bucureşti

Bucureştenii au fost la un pas de a rămîne fără apă caldă, ca urmare a datoriilor de 750 de milioane de lei noi acumulate de RADET. Problema s-a rezolvat cu intervenţia primarului general, care a reuşit să găsească soluţii în urma discuţiilor cu furnizorii.

DATORII - RADET are de plătit 750 de milioane de lei noi
Bucureştenii au fost la un pas de a rămîne fără apă caldă, ca urmare a datoriilor de 750 de milioane de lei noi acumulate de RADET. Problema s-a rezolvat cu intervenţia primarului general, care a reuşit să găsească soluţii în urma discuţiilor cu furnizorii.


Criza declanşată ieri a fost rezolvată prin discuţiile pe care primarul Sorin Oprescu le-a avut cu reprezentanţii RADET şi cu cei trei furnizori de apă din Capitală. Regia urma să întrerupă mîine furnizarea apei calde din cauza unor datorii de 750 de milioane de lei către furnizori. RADET nu-şi mai putea plăti datoriile, avînd conturile blocate de două luni la cererea unuia dintre furnizori, ELcEN (Electrocentrale Bucureşti). Din dispoziţia lui Varujan Vosganian, ELcEN a dat în judecată Regia pentru o datorie istorică din 1996, de 750 de milioane de lei, obţinînd blocarea conturilor RADET. Electrocentrale Bucureşti (ELcEN), care alimentează Capitala cu electricitate şi căldură, a cerut majorarea preţului energiei termice, estimînd că în primul semestru al anului a înregistrat pierderi de aproximativ 110 milioane lei, mai mari cu 57% faţă de cele de 70 milioane lei de anul trecut.


INTERVENŢIA SALVATOARE. Sorin Oprescu a fost informat ieri în legătură cu situaţia financiară a Regiei de conducerea RADET, care a trimis un raport al datoriilor istorice şi a intervenit imediat pentru soluţionarea crizei. Primarul general consideră că s-a ajuns la această situaţie de criză din cauza incapacităţii manageriale manifestate de-a lungul timpului. Din cele 750 de milioane de lei, 550 de milioane reprezintă datoria istorică, iar restul, datoria de la bugetul statului pentru compensarea de combustibil. Tot ieri, reprezentanţii tuturor regiilor şi societăţilor implicate au analizat situaţia, prezentîndu-i primarului general posibilele soluţii. Oprescu îi asigură pe bucureşteni că va interveni pe lîngă premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru deblocarea fondurilor RADET, astfel încît furnizarea energiei termice să nu fie întreruptă.


CONFLICT MAI VECHI. Potrivit lui Tudor Popescu, directorul Agenţiei Municipale de Eficientizare şi Reglementare în Domeniul Energiei Bucureşti, sistarea furnizării apei calde de către RADET ar însemna şi oprirea termocentralelor Elcen, pentru că acestea n-ar mai avea unde să livreze apa caldă. Între Elcen Bucureşti şi RADET există de mai multă vreme un conflict legat de preţurile practicate şi de subvenţii. Sorin Oprescu anunţa în urmă cu două săptămîni că poate demonstra că preţul gigacaloriei produse de Elcen este unul artificial şi crescut. Tot atunci, premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţa că Guvernul va selecta o firmă de audit care să verifice structura costurilor şi posibilităţile de reducere a cheltuielilor.


Apă caldă în 600.000 de apartamente

RADET se află în subordinea Primăriei Capitalei şi furnizează căldură şi apă caldă în peste 600.000 de apartamente din Capitală, avînd contracte cu peste 8.000 de asociaţii de locatari. Regia administrează aproape 525 de kilometri de reţele primare de alimentare cu căldură şi peste 875 de kilometri de reţele secundare şi operează peste 2.200 de puncte termice şi 48 de centrale termice.

×
Subiecte în articol: observator milioane radet