x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Apărare-bumerang in capul DNA

Apărare-bumerang in capul DNA

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    04 Oct 2007   •   00:00
Apărare-bumerang in capul DNA

Detaliile cerute ieri de CSM ar putea aduce noi descoperiri şi in cazul altor secţii din DNA. Strategia lui Daniel Morar s-ar putea să se intoarcă precum bumerangul impotriva instituţiei pe care acesta o conduce.Â



Detaliile cerute ieri de CSM ar putea aduce noi descoperiri şi in cazul altor secţii din DNA. Strategia lui Daniel Morar s-ar putea să se intoarcă precum bumerangul impotriva instituţiei pe care acesta o conduce. Â

Strategia de apărare a şefului anticorupţie, Daniel Morar, in scandalul legat de neregulile depistate de Inspecţia Judiciară a CSM la secţia a II-a din cadrul DNA ar putea să se intoarcă, precum bumerangul, impotriva instituţiei pe care acesta o conduce. Detaliile cerute ieri de CSM ar putea aduce noi descoperiri şi in cazul altor secţii din DNA.


Mult aşteptata discutare a Raportului Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a fost amănată. In urma excepţiilor invocate in apărare de şeful DNA, Daniel Morar, Secţia de procurori a CSM a cerut un supliment de informaţii despre activitatea procurorilor anticorupţie şi lămurirea unor aspecte legate de metodologia folosită de inspectorii care au controlat instituţia anticorupţie. După o oră de deliberări, Secţia de procurori a CSM a decis, cu patru voturi pentru şi trei impotrivă, să amăne discutarea raportului pănă la data de 8 octombrie.


MUT PĂNÃ... LA VERDICT. Şeful DNA, Daniel Morar, şi-a făcut apariţia la CSM in tăcere. El a păstrat tăcerea şi pe parcursul şedinţei, ascultănd vorbele membrilor Secţiei de procurori ai CSM. Discuţiile au fost deschise de vicepreşedintele CSM, Dan Chiujdea, şi s-au axat pe oportunitatea amănării dezbaterii raportului privind activitatea DNA, ca urmare a obiecţiunilor ridicate in apărare de DNA. Printre obiecţiunile DNA se numără şi cea referitoate la metodologia urmată de inspectori in cazul controlului, dar şi acuzaţia de depăşire a competenţelor de către inspectori, a amintit magistratul Dan Chiujdea. Chestiuni punctuale la care Inspecţia Judiciară nu a răspuns atunci cănd a formulat răspunsul la "Observaţiile DNA", potrivit surselor noastre.


RAPORTUL TREBUIE Sa FIE CLAR. Atăt procurorul general al Romăniei, Codruţa Kovesi, căt şi procurorul Liviu Dăscălescu, precum şi ministrul Justiţiei au pledat pentru continuarea discuţiilor, intrucăt amănarea ar face rău procurorilor din cadrul DNA, plus că toată lumea este in aşteptarea unei soluţii in acest caz, de mare importanţă. Pe de altă parte, procurorul Graţiana Isac a spus că, pentru a nu fi controversat şi pentru a nu provoca discuţii mai tărziu, Raportul ar trebui să fie clar şi in afara oricăror suspiciuni. După şedinţă, acelaşi lucru a fost susţinut şi de magistratul Dan Chiujdea, el opinănd că acest caz capătă valoare de precedent. Reamintim că este pentru prima oară cănd CSM dispune verificări la DNA, avănd la bază o cerere de revocare a unui procuror dintr-o funcţie de conducere, după ce fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a obţinut de la Legislativ puteri in numirea şi revocarea şefilor din Parchete.


SUPLIMENT DE CONTROL. Potrivit surselor noastre, datele cerute in plus de Secţia de procurori ar fi menite să repare "maniera dezechilibrată" de redactare a raportului, invocată de şeful DNA. Precizăm că acesta a comparat numărul de pagini alocat secţiei conduse de procurorul Doru Florin Ţuluş (peste 200) cu numărul de pagini alocate de ceilalţi inspectori care au controlat Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia Militară din DNA. Se pare insă că reparaţia se va face prin adăugire la raport, potrivit surselor noastre, informaţiile cerute ieri de Secţie lipsind taman din secţiunile la care DNA a ieşit "cu faţa curată". De altfel, la declaraţia dată la plecare, ministrul Justiţiei a susţinut că verificările la celelalte secţii ale DNA au fost prea blănde şi că acesta ar fi putut fi un motiv real al amănării. La auzul deciziei, Daniel Morar a reacţionat: "Credeţi că inspectorii o să facă in două zile ce n-au făcut in două luni? Şi noi cănd primim aceste noi rezultate, pentru că trebuie să ne pregătim?". La plecare, Daniel Morar a precizat presei: "Nu din pricina mea aţi ratat ocazia să auziţi concluziile raportului. Poziţia mea era pentru discutarea lui. Metodologia nu este o chestie absconsă. Cred că lipsa ei putea fi analizată de Secţia de procurori, inspectorii nu mai au ce pune la mapă".


Obiecţiuni la raport

Inspecţia Judiciară a CSM a demarat, acum patru luni, verificări in privinţa activităţii DNA, după ce ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a cerut revocarea din funcţie a procurorului - şef de secţie, Doru Ţuluş. Scandalul legat de cererea ministrului a fost depăşit insă de cel iscat după ce concluziile inspectorilor care au verificat DNA au inceput să apară in presă. Potrivit raportului publicat, la secţia condusă de procurorul Ţuluş s-au constatat nereguli grave legate de nerespectarea legii, de dosare ţinute in sertar, sau de procurori schimbaţi in timpul anchetelor. In replică, şeful DNA, Daniel Morar, a dat şi el publicităţii obiecţiunile sale la raportul CSM. El a susţinut că inspectorii care au controlat secţia condusă de Doru Ţuluş au fost lipsiţi de obiectivitate şi că şi-au depăşit atribuţiile. Potrivit lui Morar, raportul ar reprezenta doar o sumă de critici, omiţăndu-se toate aspectele bune ale activităţii procurorilor şi toate laudele primite, de-a lungul timpului, de la Uniunea Europeană.


Ce mai vrea să ştie CSM

In urma obiecţiunilor lui Daniel Morar, secţia de procurori a CSM a cerut inspectorilor judiciari incă şi mai multe amănunte decăt a dorit să ştie şeful DNA. "Inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM va formula răspunsuri cu privire la aspectele invederate de către DNA in obiecţiunile formulate, referitoare la lipsa unei metodologii de control şi la afirmaţia depăşirii limitelor competenţei de către corpul de inspectori. De asemenea, inspectorul-şef va stabili dacă controlul efectuat la DNA s-a desfăşurat in cadrul legal, conform normelor şi dispoziţiilor stabilite de către CSM", a susţinut ieri vicepreşedintele CSM, procurorul Dan Chiujdea. Membrii secţiei de procurori au mai solicitat inspectorilor să răspundă punctual la toate obiecţiunile DNA legate de concluzia potrivit căreia procurorii anticorupţie ar fi dat in anumite cauze "soluţii neprevăzute de procedura penală". De asemenea, pănă la data de 8 octombrie inspectorii vor trebui să stabilească, pentru fiecare secţie a DNA in parte, inclusiv cea Judiciară, "volumul de activitate al fiecărui procuror pentru tot anul 2006 şi pănă in luna iunie 2007, respectiv numărul lucrărilor soluţionate, numărul lucrărilor soluţionate cu acte de sesizare a instanţei, cu indicarea numărului de inculpaţi, numărul lucrărilor soluţionate cu netrimitere in judecată, stocul de lucrări aferent fiecărui procuror din Direcţia Naţională Anticorupţie - structura centrală".

×
Subiecte în articol: observator procurori morar secţia