x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Apel / Filarmonica "George Enescu" continuă protestul

Apel / Filarmonica "George Enescu" continuă protestul

28 Oct 2008   •   00:00

Membrii Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" continuă protestul, început prin greva japoneză, cu un apel la sprijin şi solidaritate pe care îl lansează în susţinerea cauzei personalului de specialitate artistică al instituţiei.



Ei protestează faţă de modul în care este tratată problema salarizării personalului său de specialitate artistică, "prejudiciat în drepturile salariale începând cu 1 septembrie 2008, în urma unei interpretări a legislaţiei în vigoare", după cum anunţă Filarmonica. În apelul dat publicităţii se arată că din cauza ambiguităţii legislative create prin abrogarea Legii 102/2004, în urma adoptării Legii 353/2007, dar nu şi a normelor metodologice de aplicare, celor aproximativ 180 de salariaţi de specialitate artistică din cadrul Filarmonicii "George Enescu" le-au fost reduse indemnizaţiile cu 55% din salariul brut, respectiv, 35 % din salariul net.

Primele măsuri luate de reprezentanţii sindicatelor şi salariaţilor din cadrul Filarmonicii "George Enescu" au fost acţiuni de exprimare simbolică a protestului în cadrul concertelor de la 16 şi 17 octombrie şi 23-24 octombrie.

În Apel se subliniază faptul că întârzierile şi lipsa de răspuns a autorităţilor determină Filarmonica "George Enescu" să facă un apel la susţinere şi solidaritate.

În opinia directorului General al Filarmonicii "George Enescu", ansambluri de anvergura acestei instituţii se bucură peste tot în lume de un regim preferenţial, reflectat printr-o salarizare deosebită, recunoscându-se, în acest fel, statutul lor de elită. În anul 2004 se recunoştea prin lege faptul că personalul de specialitate artistică al Filarmonicii "George Enescu" desfăşoară o activitate de importanţă naţională, acest fapt fiind reflectat în creşterea cu 50% a nivelului de salarizare. Acum, după patru ani, acest drept este anulat printr-o interpretare unilaterală a legii, de către o instituţie al cărui mandat este acela de a sprijini dezvoltarea culturii româneşti", susţine Cristian Mandeal, care face apel la "solidaritate pentru respectarea drepturilor şi valorilor în România".

În istoria sa de 140 de ani, Filarmonica "George Enescu" a colaborat cu mari personalităţi din lume, între care George Enescu, George Georgescu, Constantin Silvestri, Ionel Perlea, Dinu Lipatti, Ion Voicu, M. Rostropovitch, Yehudi Menuhin, Zubin Mehta, dar şi Sergiu Celibidache, Sergiu Comissiona, Seiji Ozawa, Placido Domingo, Jose Carreras, Montserat Caballe, Ileana Cotrubaş.

Instituţia a contribuit la imaginea pozitivă a României prin zeci de turnee efectuate în lumea întreagă, susţinând concerte de prestigiu în cele mai importante săli de concert ca: Musikverein – Viena, Gewandhouse – Leipzig, Albert Hall – Londra, Sallepleyel, Theatre du Chatelet şi Centrul Pompidou – Paris, Bethovenhalle – Bonn, Alte Oper – Frankfurt, Tonnhalle – Zurich, Victoria Hall – Geneva, Grand Auditorio – Madrid, Sala Conservatorului din Moscova, Sala Academiei Ferenliszt – Budapesta, Teatrul Herodes Atticu – Atena, Sala Rudolphinum – Praga, Mozarteum – Salzburg. Sunt locuri în care nu poate fi programată decât o orchestră de nivel excepţional, nivel confirmat permanent de presa de specialitate.

Filarmonica "George Enescu" s-a dovedit a fi în continuare pepiniera de selecţie a valorilor ţării, artiştii admişi să activeze în cadrul ei ridicându-se la standarde de performanţă europeană. Astfel, în componenţa actuală a Filarmonicii "George Enescu" se regăsesc cele mai înalte elemente ale artei interpretative româneşti contemporane: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Valentin Gheorghiu, Nicolae Licareţ, A.O. Popa, Marin Cazacu, I.I. Roncea, Anda Petrovici, Ion Bogdan Ştefănescu, Adrian Petrescu, artişti de valoare unică în ţară, ce conferă, în acest fel, ansamblului din care fac parte o statură de excepţie.

×