x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Apele fac victime

Apele fac victime

21 Mar 2005   •   00:00

Banatul si Transilvania sunt zonele cele mai afectate de inundatiile produse in ultimele zile. Ploile si topirea brusca a zapezii au facut prapad. Pe langa pagubele de miliarde de lei, apele au curmat si vieti omenesti.



  • de LUCIAN DOBRATER, ELENA STANCIU
  • REVARSARE. Raul Somes a facut ravagii in zona orasului Dej, din judetul Salaj
    Dupa Hunedoara, Harghita si Timis a venit randul judetelor Mures, Alba si Arad sa se confrunte cu furia apelor. Un baiat in varsta de 7 ani si o femeie de 65 de ani au cazut victime ale apelor involburate, in week-end-ul trecut, ca urmare a cresterii debitului raurilor situate in arealul Clujului. Copilul, Kerekes T., din satul Unguras, a murit inecat dupa ce a cazut de pe o punte situata in Valea Bandau. Baiatul se juca impreuna cu cativa prieteni cand a alunecat de pe podet, iar trupul sau a fost repede luat de apele crescute ale raului. Corpul sau a fost gasit ieri, dupa doua zile de la inec, la mai mult de un kilometru de locul in care a cazut in apa. O alta victima a inundatiilor a fost Aurelia P., din comuna Ciurila. Femeia a vrut sa aseze pe malurile paraului Filea o scandura, pentru a putea traversa, dar s-a dezechilibrat si a cazut in apa. Din cauza debitului foarte crescut al paraului, de aproximativ 400 de metri, nu s-a putut lupta sa iasa la liman si a murit inecata.

    MURES. Un sat muresean este complet izolat de ape de mai bine de doua zile. Autoritatile judetene au luat legatura cu agentii economici pentru a asigura hrana si apa minerala localnicilor din Dataseni, comuna Cuci. Legatura cu zona afectata se face cu ajutorul barcilor, din cauza ca pe singurul drum de acces catre Dataseni nivelul apei ajunge la 150 cm. Pagubele produse de inundatiile din ultimele zile au fost estimate de specialistii mureseni la peste 1,8 miliarde de lei. Au fost afectate 1.594 hectare de teren, din care 232 de hectare terenuri arabile din mai multe localitati. In total, potrivit unei situatii de ieri dimineata, au fost inundate 22 de gospodarii, din care 20 in comuna Mica si doua in comuna Adamus.

    ALBA. Cateva sate din judetul Alba sunt izolate, doua drumuri judetene au fost afectate si aproximativ 400 de hectare au fost inundate in ultimele zile, din cauza topirii zapezilor, a precipitatiilor abundente si a cresterii debitelor unor cursuri de ape.

    Accesul spre satele Dealu Geoagiului, Iliesti si Marinesti este blocat, in urma ruperii platformei Drumului Comunal 100, Modolesti-Dealu Geoagiului. DJ 107 K a fost afectat, pe mai multe portiuni, prin ruperea malului de sustinere a soselei, accesul spre localitatile Ghioncani, Ivanis si Intregalde fiind aproape imposibil.

    ARAD. Mai multe morminte ale unor eroi cazuti in timpul celui de-al doilea razboi mondial au fost acoperite de ape, ieri, in Cimitirul aradean "Pomenirea", din cauza panzei freatice care s-a ridicat la suprafata dupa topirea zapezii, transmite Mediafax. Angajatii cimitirului fac eforturi sa scoata apa din zona mormintelor istorice.

    ×
    Subiecte în articol: observator