x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator APIA a terminat prgramul de ieşire a agriculturii din criză

APIA a terminat prgramul de ieşire a agriculturii din criză

de Veronica Micu    |    27 Dec 2008   •   00:00

Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va prezenta duminică noului ministrul al agriculturii, Ilie Sârbu, un program detaliat de ieşire din criză cu termene şi responsabilităţi precise pentru a putea începe primele plăţi pe suprafaţă datorate pentru 2008 din trimestrul I al anului viitor, informează Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale /MADR/.



Ministrul agriculturii a solicitat conducerii APIA efectuarea unei analize privind dimensionarea personalului în vedere fundamentării numărului de posturi necesar în corespondenţă cu volumul de muncă şi cu normele Uniunii Europene, arată Agerpres. În prima zi de muncă la MADR, după preluarea mandatului de la predecesorul său, Ilie Sârbu a convocat în regim de urgenţă conducerea APIA pentru a stabili măsurile ce se impun în vederea eficientizării activităţii acestei instituţiei. Discuţiile au avut în vedere constatările din rapoartele de audit ale Comisiei Europene, precum şi cele rezultate din monitorizările Autorităţii competente pentru Acreditarea Agenţiilor de Plăţi.

Potrivit MAPDR, din analiza efectuată a rezultat că recomandările nu au fost respectate în totalitate, conducerea APIA neputând să justifice întârzierile. De asemenea, au fost identificate o serie de deficienţe ale sistemului de implementare a plăţilor directe, la sistemul informatic şi în ceea ce priveşte utilizarea resurselor umane. Printre priorităţile anunţate de noul şef de la agricultură se numără reluarea plăţilor Sapard prin deblocarea programului, alocarea unor forme diferite de subvenţii, înfiinţarea de centre de depozitare-recoltare şi de pieţe organizate. În legătură cu unele agenţii din subordine precum Agenţia Domeniilor Statului (ADS) sau Agenţia de Consultanţă (ANCA) acestea vor fi desfiinţate sau atribuţiile lor vor fi preluate la nivel local.

×
Subiecte în articol: romania