x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aproape 400 de oameni ar putea rămâne de astăzi fără slujbă

Aproape 400 de oameni ar putea rămâne de astăzi fără slujbă

de Diana Scarlat    |    06 Feb 2008   •   00:00

SC Romply Prod SRL – Că­lăraşi, firma care furnizează aproape jumătate din cofrajele necesare cons­truc­ţi­i­lor din Ro­mânia, riscă să fie în­chisă în urma unei hotărâri ju­de­cătoreşti fără motivaţii.

SC Romply Prod SRL – Că­lăraşi, firma care furnizează aproape jumătate din cofrajele necesare cons­truc­ţi­i­lor din Ro­mânia, riscă să fie în­chisă în urma unei hotărâri ju­de­cătoreşti fără motivaţii. Această închidere ar însemna creşterea preţurilor la cofraje, şi, implicit, şi la construcţii, dar şi mo­nopolul   firmei bul­gă­reşti “Lessoplast”, cu acelaşi profil. Fir­ma este membru al Asociaţiei Pro­ducătorilor de Placaj Europeni şi îşi comercializează produsele în nu­me­roase ţări. Cei aproape 400 de an­gajaţi ai fa­bricii organizează astăzi un marş de protest în oraş, pentru a atrage atenţia au­to­ri­tăţilor asupra proble­melor pe care le are fabrica.

 

FIRMĂ CU PROFIT. După nenumărate procese la Tribunalul Că­lăraşi şi la Curtea de Apel Bu­cu­reşti, după protestele de stradă din februarie 2007 ale muncitorilor, fabrica a scăpat până acum, dar de as­tăzi poate fi declarată fa­limentară, cu toate că anul 2007 a fost unul cu profit. Firma are acum o datorie de 22 de milioane de euro la Banca Raiffeisen, cre­ditor care are tot interesul să-şi recupereze banii, deci sprijină activitatea firmei. Există şi un in­ves­titor care încearcă să achi­zi­ţioneze fabrica, anume compania americană Harvard Management Company, care deja şi-a făcut o strategie completă de reorganizare. “Harvard do­reşte să achi­zi­ţi­o­neze terenurile inun­date de lângă oraş şi să facă plan­taţii de plopi care urmează a fi pre­lucraţi la fabrică, spune conduce­rea fir­mei. Dar tribunalul a declarat faliment chiar cu trei zile înainte de a se încheia contractul de achi­ziţie, în şedinţa din 14 decembrie 2007. In­for­maţiile probabil au răsuflat pe plan local şi au afectat interesele unora”, declară Dorel Cioacă, admi­nis­­tratorul special de insolvenţă, stabilit de banca creditoare, Raiffeisen.

 

FĂRĂ MOTIV. “Ju­de­că­toa­rea Neluţa Tudorache a dat decizia de faliment fără să dea o motivaţie şi fără să aibă o bază reală, împotriva dorinţei creditorilor, împotriva tuturor, deşi legea nu-i permite, în 14 decembrie. Noi am aflat de ea în 19. A făcut şi aici ilegalităţi, ca dovadă că i-a respins-o Curtea de Apel, în 16 ianuarie provizoriu şi în 4 februarie a suspendat-o definitiv şi irevocabil”, mai spune administratorul. “Acum încearcă o a doua cale, după suspendare, să o submineze în interior, să schimbe ad­mi­nistraţia şi să o declare în faliment voluntar. Până acum nu se ştiu motivele pentru care s-a luat hotărârea judecătorească. Iar reprezen­tan­ţilor firmei SC Romply Prod SRL li s-a spus că judecătorul nu a avut timp să le redacteze.

×
Subiecte în articol: observator