x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aqua Parc Tineretului, scufundat în ilegalităţi

Aqua Parc Tineretului, scufundat în ilegalităţi

de Monica Andrei Capatos    |    05 Feb 2010   •   00:00
Aqua Parc Tineretului, scufundat în ilegalităţi

Restaurante, un club Vip şi unul de noapte, spaţii ludice, bazine de înot şi alte construcţii secundare întinse pe cinci hectare din Parcul Tineretului. Pe scurt, este vorba despre proiectul Aqua Parc ce va betona cinci hectare din spaţiul verde. Contractul de asociere dintre Administraţia Parcuri şi Lacuri şi societatea BLUE CIEL a fost făcut pe genunchi, fără a se respecta legislaţia în vigoare. Inclusiv situaţia juridică a terenului ridică multe semne de întrebare. Există două intabulări ale aceluiaşi teren, făcute pe rând de Primăria Capitalei
în 2008 şi de BLUE CIEL în 2009.

Fără a cere acordul Consiliului General al Capitalei şi chiar al bucureştenilor, având în vedere că este un proiect de anvergură, amplasat pe domeniul public, în Parcul Tineretului, Radu Popa, directorul Administraţiei Lacuri şi Parcuri, a în­cheiat un parteneriat public-privat cu societatea BLUE CIEL, reprezentată de Marcel Toader.

Palma a fost bătută la 29.04.2009, valabilitatea actului fiind de 25 de ani, terenul pus la bătaie având suprafaţa de 52.863 de metri pătraţi. Dacă totul era făcut ca la carte, cu respectarea legilor în vi­goare, Aqua Parc putea fi un proiect de succes. Numai că n-a fost să fie aşa. Problemele au în­ce­put încă din clipa semnării contractului. Directorul ALPAB, Radu Popa, nu avea posibilitatea încheierii unui parteneriat public-privat pentru proiectul Aqua Parc Tineretului fără să ceară acordul Consiliului General al Capitalei.

"Societatea privată care se angajează să facă in­ves­tiţia de 25 milioane euro în proiectul Aqua Parc are capital social de numai 2.000 de lei, fiind în fapt o «firmă de apartament» împotriva căreia nu se va putea acţiona în cazul nerespectării clau­zelor contractuale care prevăd redevenţe de 250.000 euro anual în beneficiul Municipiului Bucureşti", a spus ieri viceprimarul general, Mir­cea Raicu. El a cerut prefectului Capitalei şi Consiliului General oprirea acestui proiect, conside­rat de el a fi realizat "printr-un abuz al directorului ALPAB".

ANCHETĂ
Nici terenul pe care urmează să se construiască Aqua Parc nu este curat ca lacrima. Sunt foarte multe dubii în privinţa situaţiei juridice, din primele investigaţii rezultând că acesta a fost intabulat de două ori. Prima oară de municipalitate, acest lucru având loc în 2008, iar a doua oară în 2009 de societatea BLUE CIEL. Conform unor surse, în momentul în care s-a făcut par­teneriatul, terenul era în administrarea Primă­riei Capitalei, şi nu în cea a ALPAB. Mai mult, cele cinci hectare nu au fost niciodată compacte, ci bucăţi. Pentru că lucrurile s-au complicat, se pare că a început deja o anchetă cerută de conducerea municipalităţii pe acest caz.

PROIECT DE PE VREMEA LUI INIMĂROIU

Interesant este că Aqua Parc nu a apărut aşa peste noapte. A fost pus pe hârtie încă de pe vremea când la şefia Primăriei Sectorului 4 se afla Adrian Inimăroiu. Conform unor surse, Marcel Toader a avut o discuţie cu Inimăroiu pe această temă, însă la vremea respectivă şi Adriean Videanu, pe atunci edil-şef al bucureştenilor voia şi el un aqua parc în Tineretului. Lucrurile au fost abandonate, având în vedere schimbările politice din acea perioadă.

Conform proiectului Aqua Parc, proporţia de ocupare a terenului este de 80%, ceea ce depăşeşte de aproape patru ori limita prevăzută de reglementările în vigoare pentru această zonă. Planurile sunt măreţe, vor fi construite un club de noapte, unul vip, piscine cu valuri, spaţii ludice, restaurante, jacuzzi şi bazine de înot. În replică, directorul ALPAB, Radu Popa, a declarat că "totul este legal". Dacă ne întoarcem puţin în timp, în Parcul Tineretului, tot pe vremea lui Videanu, a fost pus în discuţie un proiect Arena Multifuncţională ce urma a fi amplasat pe o colină a zonei verzi. După declaraţii pompoase, şi acesta a fost abandonat.


5538-113160-aquaparctineretului2010.jpg
Aşa arată pe hârtie proiectul Aqua Parc - format pdf

×
Subiecte în articol: observator