x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arafat: Anul acesta va fi alocată suma de 5 milioane de lei pentru prevenirea morţii subite

Arafat: Anul acesta va fi alocată suma de 5 milioane de lei pentru prevenirea morţii subite

de Agerpres    |    18 Ian 2014   •   23:03
Arafat: Anul acesta va fi alocată suma de 5 milioane de lei pentru prevenirea morţii subite

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a anunţat sâmbătă, la Târgu Mureş, că a fost alocată suma de 5 milioane de lei pentru finanţarea unei subacţiuni în cadrul programului de Infarct Miocardic Acut, de prevenire a morţii subite, bani din care, pacienţilor cu probleme, le vor fi implantate dispozitive numite defibrilatoare cardiace.

"Am început ca program experimental acum trei ani programul de infarct, care a avut ca impact major reducerea mortalităţii cu aproximativ cu 50%, iar mortalitatea continuă să se menţină la circa 8% la sută, faţă de peste 13% cât a fost la început. Anul trecut am început cu extinderea ideii. A început să aibă rezultate pozitive, motiv pentru are îl vom continua şi îl vom extinde. Va creşte suma de la 17 la 20 de milioane de lei pe programul de infarct miocardic, iar pe ceea ce este prevenirea morţii subite se alocă o sumă de 5 milioane de lei", a declarat dr. Raed Arafat, într-o conferinţă de presă.

Profesor doctor Dan Dobreanu, specialist cardiolog, a declarat că această subacţiune de prevenire a morţii subite este extrem de importantă.

"Un sistem de urgenţă foarte bine pus la punct are capacitatea de a resuscita un număr mare de pacienţi care ajung practic la Unitatea de Primiri Urgenţe după un stop cardiac resuscitat eficient. Problema majoră este că aceşti pacienţi rămân cu un risc imens de a repeta evenimentul şi care să nu mai fie tratat atât de eficient, dacă nu se intervine. Iar singura măsură terapeutică pe care o avem la ora actuală la dispoziţie pentru a preveni de fapt recidiva şi moartea subită este implantarea unui dispozitiv - aşa-numitul defibrilator cardiac implantabil, capabil să recunoască tulburarea de ritm şi să aplice un şoc la purtător, automat, la pacient, fără a fi nevoie de intervenţia echipei de urgenţă", a precizat dr. Dobreanu.

Potrivit medicului, România are la ora actuală numeroase centre şi numeroşi specialişti capabili să practice această procedură, dar principala problemă a fost finanţarea, întrucât aceste dispozitive sunt scumpe şi doar un număr redus de pacienţi au avut posibilitatea să le procure.

"La ora actuală, prin intermediul acestui program, preconizăm ca numărul de implanturi de dispozitive de acest tip, de defibrilatoare cardiace automate implantabile, să crească cam de trei ori faţă de ceea ce am avut până la acest moment, exclusiv prin finanţarea care ne vine prin acest program de medicină de urgenţă. Ceea ce va fi un progres major, apropo de această modalitate modernă de tratament al tulburărilor de ritm", a subliniat Dan Dobreanu.

Potrivit dr. Dan Dobreanu, în România, în 2012, erau implantate în jur de 180 de dispozitive, fapt ce ne situa în urma unor ţări precum Polonia, Ungaria sau Cehia.

În paralel cu implantarea dispozitivelor, dr. Dan Dobreanu a arătat că se intenţionează şi înfiinţarea unui Registru Naţional al Morţilor Subite.

Centrele în care vor fi implicate deocamdată în această subacţiune de prevenire a morţii subite vor fi în Bucureşti - trei centre - şi cele patru Institute de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara şi Cluj Napoca. 

×
Subiecte în articol: moarte subita raed arafat defibrilator