x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arafat: E posibil ca o persoană să fie anunțată că are coronavirus și transportul să vină în 3 ore

Arafat: E posibil ca o persoană să fie anunțată că are coronavirus și transportul să vină în 3 ore

11 Mar 2020   •   12:58
Arafat: E posibil ca o persoană să fie anunțată că are coronavirus și transportul să vină în 3 ore
Sursa foto: Captura Antena 3

Șeful DSU, Raed Arafat, a spus, miercuri, referitor la cazul tânărului care a aflat din presă că are coronavirus și spune că a așteptat 12 ore sosirea ambulanței, că e posibil ca o persoană să fie anunțată că are această boală și abia după mai multe ore să vină izoleta și să îl transporte la spital.

„Este posibil ca o persoană să fie anunțată, iar transportul la spital să vină peste două, trei ore. Nu înseamnă lipsă de eficiență. Plus că la acest moment trebuie să înțelegem că situația este foarte precaută de transport. Dacă crește numărul cazurilor, va trebui să schimbăm modul în care facem acest transport, mai ales dacă o parte din cazuri vor fi tratate la domiciliu. E posibil să ajungem să nu mai transportăm cu izoleta decât dacă este în stare critică, pentru că asta depinde de multe aspecte. Oamenii care sunt acasă și află că s-au infectat și normal e să afle de la spitalul unde s-a făcut analiza, înseamnă că se știe de ei și va veni o echipă să îi transporte, dar trebuie să rămână acasă până vine echipa respectivă”, a explicat, într-o conferință de presă șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Raed Arafat a explicat că dacă ar fi trimise toate ambulanțele la pacienții cu coronavirus, atunci nu s-ar mai putea interveni în cazurile în care este pusă în pericol viața oamenilor.

„Pentru preluarea cu izoleta trebuie să clarificăm treaba asta: oamenii cred că dacă diagnosticul este confirmat, în cinci minute vin mașinile cu girofar și sirena și te ridică de acasă. Nu! Ești anunțat că ești pozitiv, venim și te luăm, dar dacă sunt trei, patru cazuri la rând, nu expunem multe ambulanțe. Avem mașini, dar nu trimitem 20 de mașini sau 20 de persoane, după care să ne trezim că avem 20 de mașini care trebuie dezinfectate, care să fie scoase din circuit pentru urgențele reale, care au viața pusă în pericol: infarcte, accidente”, a subliniat Arafat.

Miercuri dimineața, un tânar a postat un mesaj pe Facebook în care spunea că a aflat din presă că are coronavirus, dar și că a așteptat 12 ore sosirea izoletei.

Mediafax

×
Subiecte în articol: raed arafat