x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ARESTAŢII ÎN CAZUL CIOROGĂRLA / Din trei, se făcură şapte

ARESTAŢII ÎN CAZUL CIOROGĂRLA / Din trei, se făcură şapte

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    18 Feb 2009   •   00:00
ARESTAŢII ÎN CAZUL CIOROGĂRLA / Din trei, se făcură şapte

Anchetatorii militari au obţinut ieri de la judecătorii Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti (TMTB) arestarea tuturor celor şapte cadre militare puse sub acuzare în cazul furtului de arme de la unitatea militară din Ciorogârla. Rudele acuză organele judiciare de "făcătură".



Judecătorii militari de la TMTB au hotărât ieri, în unanimitate, nu doar să îi menţină în arest pe cei trei militari acuzaţi în mod direct de furtul de arme din UM 01916 de la Ciorogârla, ci şi să îi aresteze preventiv pe ceilalţi patru care au fost lăsaţi liberi de Tribunalul Militar Bucureşti. După o şedinţă secretă,  pe motiv de securitate naţională şi de confidenţialitatea anchetei, caporalii Cristian Radu şi Marian Tudorache şi soldaţii Marian Dinu şi Nicuşor Niţă, deşi au mărturisit că regretă că au încălcat consemnul, au primit mandate de arestare preventivă pentru 25 de zile şi au fost duşi în arestul Poliţiei Capitalei. Mandatele lor de arestare vor expira la 13 martie, o dată cu cele emise vineri pentru sergentul major Ionuţ Gagea şi  caporalii Ion Petrică şi Marius Tudorache, acuzaţi de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi călcare de consemn.

Instanţa a respins astfel recursurile primilor trei arestaţi şi a admis recursul Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instanţei supreme. Procurorii şi-au susţinut recursul arătând că sustragerea armelor a fost posibilă ca urmare a faptului că cei patru militari nu şi-au îndeplinit atribuţiile militare în timpul serviciului şi, ca atare, lăsarea lor în libertate ar prezenta pericol social. Avocaţii consideră însă că măsura luată de instanţă este exagerată.

"CARE-I PROSTUL SĂ FURECHIAR PE TURA LUI?"
"Fiul meu este nevinovat! El a lucrat în noaptea de 27 spre 28 ianuarie, când se spune că a avut loc furtul, dar băiatul meu se ocupa cu centrala termică, nu avea treabă cu santinelele. Şi de unde ştim că nu s-a furat mai înainte? Eu cred că dosarul ăsta este o făcătură, fiindcă n-au avut pe cine să bage şi l-au găsit pe fiul meu ţap ispăşitor. Păi, care-i prostul să fure chiar pe tura lui? Ce ne facem acu’?", s-a jeluit femeia Niculina Petrică, mama caporalului Ion Petrică. Deşi Ion Petrică, Ionuţ Gagea şi Marius Tudorache au afirmat că nu au pătruns niciodată în depozitul de arme, declarându-se nevinovaţi, totuşi amprentele lor au fost depistate în interiorul depozitului din care au dispărut 80 de obiecte (din care cel puţin 50 sunt arme). Avocaţii spun însă că nici până în prezent nu au văzut în dosar o evidenţă a armelor furate, nici măcar un inventar al bunurilor aflate în depozit. Până acum obiectele furate nu au fost găsite, ele fiind date "în urmărire internaţională".

×
Subiecte în articol: observator