x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Argentina, fără FMI, dar cu o creştere economică spectaculoasă şi stăpână pe resursele sale naturale

Argentina, fără FMI, dar cu o creştere economică spectaculoasă şi stăpână pe resursele sale naturale

de Serban Cionoff    |    25 Apr 2012   •   16:06

O incitanta incursiune in universul unei tari aflata intr-o o spectaculoasa relansare economica si intr-o efervescenta prezenta diplomatica, asa ar putea fi caracterizata expunerea prezentata la Casa Titulescu de catre Excelenta Sa domnul Claudio Perez Paladino, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Argentina, la invitatia Fundatiei Europene Titulescu si a Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale (ADIRI). O tara pe care distinsul diplomat a caracterizat-o astfel:"Argentina are o populatie foarte eterogena alcatuita din mai multe comunitati etnice si, cu toate acestea, este o societate orizontala, cu foarte multe oportunitati si o mobilitate sociala mare'.

Oportunitati in intampinarea carora a venit proiectul 'Patria Grande',asa incat, in prezent, Argentina a devenit un veritabil punct de atractie pentru locuitorii altor state latino-americane si chiar ale unor continente indepartate. O situatie pe care autoritatile au stiut sa o fructifice printr-o inteligenta "politica a usilor deschise'.

Inevitabil, experientele politice si economice pe care le-a traversat Argentina in ultimul deceniu, caracterizat ca deceniu al unei autentice renasteri, au avut ca termen de raportare "groaznicul colaps finaciar' in care tara ajunsese dupa ce "a ascultat de sfaturile FMI'. Asa incat, dupa un deceniu, se dovedeste pe deplin ca decizia Argentinei de a renunta la paguboasele sfaturi ale FMI a fost cu adevarat una inspirata si, mai ales, profitabila: "Acum, stim ca in anul 2011, tara noastra a avut o crestere economica spectaculoasa, iar politica sa economica a adus beneficii nu numai statului, ci si tuturor cetatenilor sai', iar conceptul de "echitate si justitie sociala' s-a dovedit a fi nu doar un simplu slogan propagandistic, ci o norma de conduita pentru statul argentinian.

Printre prioritatile agendei politice si aconomice ale strategiei relansarii, s-a mentionat cresterea exporturilor,la fel ca si cea a investitiilor publice. La randul lor, politicile sociale vizeza redistribuirea avutiei, cresterea consumului, acestea fiind doar doua componente ale proiectului politic al echitatii si justitiei sociale.
In ceea ce priveste stadiul actual si perspectivele relatiilor dintre Romania si Argentina, incepute cu 130 de ani in urma, acestea au fost caracterizate ca definind "o colaborare buna, fara probleme, care poate fi imbunatatita'. In mod special a fost mentionata agricultura ca fiind domeniul in care Argentina are tehnologiile si know-how-ul necesare pentru a ajuta Romania.

Nu au fost lasate in afara discutiei, aspecte mai sensibile cum ar fi situatia Insulelor Malvine sau conflictul diplomatic dintre Argentina si Regatul Unit. Dupa cum era de asteptat, in cadrul sesiunii de intrebari si raspunsuri care a urmat expunerii, a revenit intens controversata decizie de nationalizare a companiei spaniole YPF luata de catre statul argentinian. Raspunsul domnului ambasador a fost pe cat de categoric pe atat de expresiv:"Aici vorbim doar despre afaceri. Daca ati citit ziarele de astazi, guvernul spaniol a spus ca nu are nici-o problema daca va fi platit pretul corect. Este o chestiune care va fi gestionata de catre guvernul argentinian.'

"Pentru Repsol (grupul petrolier spaniol a carei divizie este YPF n.n.), poate fi doar o afacere. In ultimul an, de la un producator de petrol, Argentina a devenit un importator. Dar pentru noi petrolul este ceva legat de suveranitatea noastra, iar, daca avem petrol si trebuie sa importam, atunci e ceva care nu functioneaza cum trebuie. In acelasi, in contractele de privatizare a companiei se mentioneaza ca statul poate lua compania inapoi, iar Argentina va urma procedurile necesare si, daca nu vom putea rezolva problema in mod bilateral, sunt mai multe tribunale la care putem apela.' Concluzia, urmeaza in mod logic, necesar: "Daca vorbim despre drepturile noastre si daca vorbim despre resursele naturale dece sa importam petrol, daca avem deja, nu e normal. Asadar, facem ceea ce trebuie sa facem'.

Evocand prima intalnire pe care a avut-o la inceperea mandatului cu "Marele Tit', domnul ambasador Claudio Perez Paladino, a povestit despre o foaie de hartie gasita pe biroul sau. Erau cateva insemnari ale vizionarului ctitor al diplomatiei romane care se refereau la o intalnire cu ziaristi din America Latina si care, poate, i-au fost folositoare si domniei sale. Asa dupa cum, cu siguranta, cateva dintre ideile si actiunile pe care le-a prezentat, ar putea oferi cateva teme de meditatie diriguitorilor diplomatiei de la Bucuresti.

×
Subiecte în articol: observator