x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Argentinienii care au prădat Bucureştiul, daţi de gol de motocicletă

Argentinienii care au prădat Bucureştiul, daţi de gol de motocicletă

de Mara Raducanu    |    Violeta Fotache    |    28 Feb 2011   •   18:27
Argentinienii care au prădat Bucureştiul, daţi de gol de motocicletă

154147-screen.jpgToranzo Gustavo Alberto, 37 de ani, şi Vasquez Esteban Emanoil, 24 de ani, sunt cei doi argentinieni care au dat lovitura de la BCR, filiala din Piaţa Alba Iulia, la data de 23 decembrie 2010 când au furat un sac plin cu bani. Autorităţile judiciare române i-au identificat ca fiind autorii tâlhăriei, dar şi ai altor trei jafuri date la trei case de schimb valutar, situate în Capitală. Din păcate identificarea lor a fost posibilă mult după ce bandiţii au şters-o din ţară. Aceştia se află în prezent, bine, merci, în ţara lor de baştină, Argentina, fiind localizaţi în oraşul Cordoba.

Au fugit din România cu trenul

Au şters-o din România, la trei zile după ultima lovitură dată, jaful de la BCR. În data de 26 decembrie, după ce au făcut mai multe plăţi prin Ferentari, pentru “serviciile” prestate de niscaiva “tovarăşi”, Gustavo şi Esteban au fugit din România pe calea ferată. Au plecat cu trenul din Gara de Nord spre Sofia, iar de acolo, tot cu trenu,l s-au dus până la Munchen. Cum însă Gustavo este recidivist şi are interdicţie în ţările din spaţiul Schengen pentru că a spălat bani în Germania, el a fost nevoit să se despartă de partenerul de jafuri. În timp ce Esteban a plecat din Munchen direct în Argentina, Gustavo n-a putut intra în Germania, fiind nevoit să facă un mic ocol. A avut de ales din două variante, una mai ieftină: să se întoarcă la Sofia pentru doar 100 de euro, a doua scumpă foc, dar la îndemâna buzunarului său doldora după jafurile comise în România, să plece în Argentina, dar via Austria, prin Johannesburg. Preţul: 4500 de euro. Fix pe aceasta a ales-o. Procurorii români au făcut deja astăzi demersurile pentru a obţine de la instanţa de judecată emiterea, în lipsă, de mandate internaţionale de arestare. Rămâne de văzut dacă vom reuşi să obţinem extrădarea lor pentru a-I trage la răspundere penală, ţinând cont de faptul că între România şi Argentina nu există un tratat bilateral în baza căruia să-I putem aduce la judecată. Singura variantă ar fi posibilă, conform Biroului de presă al Ministerului român de Justiţie, în baza unor tratate multilaterale - pentru anumite infracţiuni, desigur, dacă Argentina îşi extrădează cetăţenii.

Jaful de la BCR filiala Piaţa Alba Iulia a deschis anchetatorilor calea către identificarea autorilor şi a întregii palete infracţionale. Nu mică le-a fost surpriza poliţiştilor de la Secţia 11 şi celor de la Poliţia Sector 3 când au descoperit, mergând pe fir, că argentinienii mai dăduseră încă trei lovituri, bilanţul total al “comorilor” furate fiind de 570.000 de lei, patru kilograme de bijuterii din aur şi mai multe telefoane mobile.

Toranzo Gustavo este vechi “client” al României, el având aici o fetiţă născută dintr-o relaţie de concubinaj cu sora unuia dintre cei care l-au ajutat de-a lungul vremii să scape de mâna legii, femeia fiind în prezent plecată în Spania. Copilul argentinianului a rămas în grija soacrei neoficiale. Vasquez Esteban a intrat însă în ţară pentru prima oară în luna mai a anului trecut. O dată la trei luni, indivizii ieşeau din ţară, până ici, în Ungaria, la o palmă de loc şi numai cât să bea o cafeluţă sau mai bine zis atât cât le era necesar să-şi reînnoiască viza.

Prinşi pornind de la motocicletă

Prima lovitură au dat-o în data de 28 iulie 2010. Argentinienii au jefuit casa de schimb valutar Mundi, situată pe B-dul Libertăţii, cam în coasta Parchetului General. Au furat 2365 de euro 700 de lei şi un telefon mobil. Din banii obţinuţi, infractorii şi-au achiziţionat un mijloc rapid de fugă: o motocicletă neagră, „parcată” acum în incinta Secţiei 11 de Poliţie. „Motorul” l-a cumpărat Gustavo de la numitul Valentin Dobre, localnic din Ferentari, cel care i-a şi găzduit o perioadă pe cei doi argentinieni. De la următoarele trei tâlhării, hoţilor le-a fost lesne s-o şteargă cu motorul, dar şi poliţiştilor le-a fost mai uşor să le ia urma.

„Am pornit de la zero în acest caz. Ne-a anunţat cineva că e o motocicletă neagră abandonată pe strada Laborator de doi indivizi. De aici am pornit, am mers pe fir şi i-am identificat pe complici apoi şi pe autori. Pe Dobre, cel care le-a vîndut motocicleta, l-am găsit primul. Apoi l-am depistat pe Tufan Iulian, zis Moldoveanu, cel care îi prelua ulterior cu BMW-ul, în maşina căruia uneori s-au şi împărţit lovelele şi aurul. Apoi am ajuns la Cristea Sergiu Gheorhe, l-am descoperit şi pe Rockeru şi în final pe cei doi Ene, tată şi fiu, care i-au sprijinit pe hoţi. Ca manieră de lucru, argentinienii atacau magazine de bijuterii sau case de schimb valutar, imobilizau persoanele, furau tot ce era la vedere şi fugeau rapid. Îşi acoperea feţele, nu cu cagule, purtau mănuşi. În afară de prima spargere, la toate celelalte lovituri, hoţii s-au folosit de motocicletă ca să fugă, pe un traseu prestabilit. După care o abandonau şi erau preluaţi de Tufan, cu un BMW”, ne-au declarat poliţişti de la Secţia 11.  A doua lovitură a fost cea din 18 august 2010, cînd au jefuit casa de amanet din sectorul 3 al Capitalei, Gold Ring. Acolo au ameninţat vânzătoarea cu un cuţit, au legat-o de mâini şi de picioare, au sustras bani şi bijuterii în valoare de 50 000 lei. Al treilea „tun” l-au dat la 8 octombrie 2010, jefuind casa de amanet Condor din Sectorul 5. Le-au sechestrat pe cele două lucrătoare, au sustras bani şi bijuterii în valoare de 113 000 lei.

Argentinienilor le-au crescut curajul şi pretenţiile aşa că următoarea ţintă a fost filiala BCR din Piaţa Alba Iulia. „Au avut un pont de la cineva din interior, nu ştim cine, urmează să stabilim. Au ştiut că geamul acela de la bancă nu avea folie protectoare, cum ar fi trebuit. L-au spart cu ciocanul, au intrat! Simplu”, ne-au spus poliţiştii. „De la bancă au sustras un sac de transport valori conţinând suma de 407.000 lei şi au exercitat acte de violenţă pentru a-şi asigura scăparea”, ne-a spus şi procurorul Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, structura unde se instrumentează dosarul penal. Sursa citată a mai precizat că inculpatul Cristea Sergiu Gheorghe, arestat vineri, i-a ajutat pe cei doi argentinieni la fiecare lovitură „prin punerea la dispoziţie a motocicletei folosite la săvârşirea faptei, înlesnirea valorificării bijuteriilor sustrase şi asigurarea scăpării acestora, primind pentru ajutorul dat suma de 8500 lei şi bijuterii”. La ultimele două jafuri au participat şi complicii Ene Ion şi Ene Nicolae (arestaţi vineri), care i-au ajutat pe hoţi să scape şi să vândă bunuri sustrase. Ei au primit în schimb aproximativ 6000 de euro.

Filmaţi cu sacul cu bani, când intrau în casa „conspirativă”

„Tainiţa”, locul în care se retrăgeau cu prada, era într-o garsonieră din Sectorul 3, închiriată pe numele lui Tufan, din septembrie 2010, până la data de 14 ianuarie 2011. Ghinionul argentinienilor, apropos de probe certe în baza cărora să poată fi arestaţi, stă în faptul că indivizii au fost surprinşi de camere video, cu moacele la vedere şi cu sacul de bani sub braţ, fix acolo unde se aşteptau mai puţin: la tainiţă. Habar n-aveau ei că blocul în care-şi aveau garsoniera era monitorizat video fiindcă administratorul este un om foarte calculat, grijuliu, preventiv, crescut pe principiul: „paza bună, trece primejdia rea”.

Când au plecat din locuinţă, banii i-au pus într-o pungă de cadouri. Înainte de a o şterge din ţară, argentinienii, conduşi în BMW-lui lui Tufan, zis Moldoveanu, au trecut prin Ferentari să facă plăţi. Mai întâi l-au plătit pe Tufan cu 250 milioane de lei. Pe Grigore Marius, zis Maiu, cumnatul neoficial, l-au plătit cu 50 de milioane de lei, la fel şi pe Cristea Sergiu, iar lui Ene Ion i-au dat 230 de milioane.

×