x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Argeş: Ministrul Deneş a anunţat că va cere premierului alocarea de fonduri pentru regularizarea pârâului Păuleasca

Argeş: Ministrul Deneş a anunţat că va cere premierului alocarea de fonduri pentru regularizarea pârâului Păuleasca

08 Mai 2019   •   20:50
Argeş: Ministrul Deneş a anunţat că va cere premierului alocarea de fonduri pentru regularizarea pârâului Păuleasca

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, aflat miercuri în Argeş, la Miceşti, pentru a analiza la faţa locului situaţia creată de viitura formată pe pârâul Păuleasca, a anunţat că va solicita premierului alocarea de fonduri pentru regularizarea acestui curs de apă.

Viitura a avut loc în data de 6 mai, iar în spaţiul public au apărut imagini cu deşeuri luate de ape.

"Ministrul a spus că îl va informa pe premierul Viorica Dăncilă cu privire la problemele existente în această zonă şi îi va propune alocarea unor fonduri în regim de urgenţă pentru regularizarea acestui curs de apă, astfel încât locuitorii zonei să nu mai fie expuşi riscului la inundaţie", se arată într-un comunicat remis de Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Conform sursei citate, Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a intervenit în zona afectată cu mai multe utilaje, resursă umană şi materiale (anrocamente) pentru realizarea, în regim de urgenţă, a unor lucrări de protecţie a malurilor la confluenţa celor două pâraie: Păuleasca şi Valea Troislav. Lucrările continuă pentru stabilizarea malurilor în aval.

"Ministrul Ioan Deneş a făcut şi un apel la cetăţeni şi la agenţii economici să nu mai depoziteze deşeuri pe malurile apelor pentru că acestea, în cazul unor viituri, cum a fost cea de la Miceşti, pot deveni reale baraje în calea apei, motiv pentru care case, gospodării şi terenuri agricole pot fi inundate. De asemenea, demnitarul a precizat că acumulările în care acestea ajung sunt, totodată, sursa de aprovizionare cu apă brută, sursă din care se alimentează serviciile municipale responsabile cu furnizarea apei potabile pentru cetăţeni. Concret, poluarea cursurilor de apă pune în pericol atât siguranţa locuitorilor, cât şi sănătatea acestora", se subliniază în comunicatul Ministerului Apelor şi Pădurilor.

În seara zilei de 6 mai, precipitaţiile înregistrate în bazinul hidrografic al râului Doamnei (aproximativ 30 l / mp - 1 oră), pe pârâul Păuleasca şi Valea Troislav, au dus la crearea unei viituri care a afectat punctual mai multe poduri/podeţe din administrarea primăriei Miceşti, apărările de mal ale acestora şi ale drumului judeţean riveran.

"Punctul principal al viiturii a fost la confluenţa pârâului Păuleasca şi Valea Troislav, unde, din cauza viiturii create, a fost ruptă o apărare de mal de pe Valea Păuleasca, fiind în pericol mai multe gospodării. Viitura a antrenat numeroase deşeuri menajere (peturi, resturi textile, resturi vegetale) care au fost aruncate de diverşi cetăţeni pe malurile pârâului. Mare parte din acestea au ajuns în Acumularea Prundu, motiv pentru care ANAR (Administraţia Naţională Apele Române, n.r.) a început o operaţiune de colectare a acestor deşeuri", se precizează în comunicatul Ministerul Apelor şi Pădurilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: argeş deneș pârâul păuleasca