x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Argeş: Proiect de peste 7 milioane de lei pentru conservarea şi consolidarea cetăţii lui Vlad Ţepeş de la Poenari

Argeş: Proiect de peste 7 milioane de lei pentru conservarea şi consolidarea cetăţii lui Vlad Ţepeş de la Poenari

05 Apr 2019   •   20:25
Argeş: Proiect de peste 7 milioane de lei pentru conservarea şi consolidarea cetăţii lui Vlad Ţepeş de la Poenari

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Dan Manu, a semnat, vineri, contractul de prestări servicii privind proiectarea, asistenţa tehnică şi execuţia de lucrări pentru un proiect de conservare şi consolidare a cetăţii lui Vlad Ţepeş de la Poenari, monumentul urmând să fie închis publicului până la finalizarea lucrărilor.

Potrivit unui comunicat al CJ Argeş, valoarea proiectului este de 7,5 milioane de lei, cu TVA.

"Proiectul va fi implementat prin intermediul finanţării nerambursabile acordate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Durata de prestare a serviciilor este de 19 luni, din care pentru proiectare trei luni şi pentru execuţie 16 luni, de la transmiterea ordinului de începere a prestării serviciilor, respectiv a începerii lucrărilor", se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, proiectul va contribui la dezvoltarea comunităţii, prin creşterea atractivităţii turistice şi investiţionale a zonei, dar şi la consolidarea identităţii culturale.

"În cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări de reabilitare structurală şi arhitecturală, lucrări de conservare, lucrări de stopare a umidităţii şi protecţia zidurilor, lucrări de refacere a pavimentelor şi pardoselilor, reabilitarea traseelor de vizitare, reabilitarea căii de acces pietonală", se mai menţionează în comunicat.

Cetatea este ridicată pe un vârf de munte, la intrarea în Cheile Argeşului, accesul turiştilor făcându-se pe 1.480 de trepte amenajate pe versant, prin pădure. Fortificaţia a fost iniţial construită în secolul al XIV-lea, fiind consolidată şi extinsă în timpul domniei lui Vlad Ţepeş.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: tepes poenari argeş