x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aripi frânte. Lucia-Cristiana are nevoie de ajutor pentru a primi o mânuţă bionică

Aripi frânte. Lucia-Cristiana are nevoie de ajutor pentru a primi o mânuţă bionică

de Simona Lazar    |    17 Mar 2014   •   18:13
Aripi frânte. Lucia-Cristiana are nevoie de ajutor pentru a primi o mânuţă bionică

30.000 de euro costă mânuţa bionică de care are nevoie Lucia, micul înger născut fără un braţ în urmă cu 3 ani şi 3 luni. O sumă care, la un an-doi, va trebui din nou găsită, pentru o altă proteză. Copiii cresc, dar mânuţele bionice, oricât de inteligent ar fi construite, oricât de multe mişcări ar putea să facă, nu vor putea să se facă mai mari, de la un an la altul. Și de fiecare dată va fi nevoie de alte fonduri.

De la familia Oana şi Marian Turcu din Brăila, care a apelat la ajutorul nostru şi al dumneavoastră, am aflat că pentru ajutarea copilei lor au înfiinţat un ONG – Aripi Frânte – prin intermediul căruia să strângă donaţiile în beneficiul copilei şi acea redirecţionare de 2% din impozitul pe venitul global (cum primăvara a început, ei se află deja în plină campanie de strângere a fişelor fiscale de la cei care vor să doneze).

Povestea Luciei ne-a impresionat, cu atât mai mult cu cât, se pare, nu s-a observat nimic la analize, la ecograf, înainte de a se naşte. “Am fost foarte grijulii în momentul în care am decis să adicem pe lume acest îngeraş”, ne-au spus ei. “Ne-am făcut mai întâi noi toate investigaţiile necesare, iar apoi sarcina a fost atent monitorizată. La 4 luni şi jumătate ştiam că vom avea o fetiţă.” I-au ales şi numele: Lucia Cristiana.

Ar fi trebuit să vină pe lume aducând numai bucurie, “dar momentul naşterii a fost unul sfâşietor. Vestea că Lucia nu are o mânuţă am primit-o la 2 minute după naştere, fără nici un fel de avertisment. Am intrat în stare de şoc”, povesteşte mama ei. “Au fost clipe de coşmar”. Diagnosticul: “agenezie congenitală 1/3 distale antebraţ şi mâna stângă”. De ce s-a întâmplat asta? Medicii au încercat să îi prezinte motive diverse, de la o banală răceală a mamei, până la o cauză genetică. După zeci de întrebări, investigaţii, cercetări, au primit un răspuns plauzibil: “sindrom de bridă amniotică” (benzi fibroase din sacul amniotic prind un fetus în dezvoltare).

“Am mers apoi la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde a fost consultată de dr Alexandru Ulici, care ne-a spus că singura soluţie este protezarea. Lucia acum este la a doua proteză cu rol estetic; prima a fost făcută la Ortopedica şi a doua în Italia. Dar a venit vremea pentru o proteză bionică, în stare să o ajute să fie independentă. Mai ales că de acum merge la grădiniţă. Pe de o parte, are nevoie să se poată îmbrăca singură, să se poată juca, să desfacă, să strîngă, să facă tot felul de lucruri care nouă, celor cu două mâini ni se par obişnuite. Pe de altă parte, e la vârsta mirărilor, a întrebărilor. Iar una dintre aceste întrebări este: “Mami, eu de ce am doar 5 degeţele, de ce nu am 10, ca tine?”

Pentru donaţii
Donaţii pot fi făcute în conturile
RO38.RZBR.0000.0600.1321.3728 (RON),
RO05.RZBR.0000.0600.1321.3740 (EURO), 
RO48.RZBR.0000.0600.1321.3742 (USD),
Cod SWIFT: RZBRROBU, toate deschise la Raiffeisen Bank-Sucursala Brăila, beneficiar cont: Turcu Marian (tatăl Luciei),

sau în contul Asociaţiei “Aripi Frânte”,
Cod de înregistrare fiscală (CIF) – 30491902,
Cont (IBAN) bancar - RO32 RZBR 0000 0600 1482 1999, deschis la Raiffeisen Bank-Sucursala Brăila.






×
Subiecte în articol: anunt umanitar