x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Armata - Badalan ar putea fi demis

Armata - Badalan ar putea fi demis

de Lavinia Dimancea    |    20 Oct 2005   •   00:00
Armata - Badalan ar putea fi demis

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, se gandeste sa-i propuna lui Basescu demiterea sefului Statului Major General, generalul Eugen Badalan, din cauza declaratiilor acestuia de saptamana trecuta, potrivit carora bugetul alocat MApN nu este suficient pentru ca Romania sa se achite de obligatiile fata de NATO.

Dupa o intalnire cu membrii Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, s-a aratat ieri deranjat de afirmatiie de saptamana trecuta ale sefului SMG, generalul Eugen Badalan (foto), conform carora bugetul alocat MApN nu este suficient pentru ca Romania sa se achite de obligatiile de stat membru NATO. "Nu imi explic declaratiile generalului Badalan. Cred ca si-a uitat rolul. Dansul nu trebuie sa ia decizii politice, trebuie sa aplice decizia politica luata de oameni politici si sa o aplice in cadrul armatei Romaniei", a declarat Atanasiu. Ministrul a precizat ca i-a spus deja lui Badalan ca "rolul lui este altul", ca o va face in continuare, chiar si in cadrul CSAT. "De schimbat il schimba presedintele tarii, eu doar pot sa propun. Si o sa ma gandesc daca o sa propun sau nu. Nu o sa ma gandesc mult, va promit", a aratat Atanasiu. Spre deosebire de generalul Badalan, ministrul a sustinut ca Romania isi poate indeplini obiectivele cu bugetul alocat. "Punctul de vedere al MApN este cel pe care il exprim eu si nu cel pe care l-a exprimat seful Statului Major General", a precizat Atanasiu.

SUSTINERE. In replica la amenintarile lui Atanasiu, vicepresedintele comisiei de aparare, deputatul PSD Eugen Bejinariu ne-a declarat: "Sigur domnia sa poate sa faca acest lucru, insa personal consider ca seful SMG, generalul Eugen Badalan nu a gresit prezentand Comisiei de aparare care vor fi problemele reale ale ministerului prin alocarea acestui procent neindestulator si mai mult decat atat care nu raspunde angajamentelor luate in fata NATO. Ne-am angajat sa alocam 32,38% din PIB Ministerului Apararii. Prin alocarea acestui procent, ministerul poate sa deruleze in conditii normale angajamentele luate fata de NATO. Aceste angajamente au fost asumate pe parcursul negocierilor cu NATO si am da dovada de neseriozitate daca in fiecare an alocam sume tot mai mici si de cate ori se schimba guvernul schimbam si angajamentele. Ministrul este omul politic care conduce ministerul, dar tehnocratul este seful SMG care este un militar cu state vechi si este persoana care se loveste cel mai multe de aceste neajunsuri". (Lavinia Dimancea)

×
Subiecte în articol: observator badalan