x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ARMATA ROMÂNĂ analizează ipoteza EXTINDERII spre Republica Moldova a conflictului din Ucraina (VIDEO)

ARMATA ROMÂNĂ analizează ipoteza EXTINDERII spre Republica Moldova a conflictului din Ucraina (VIDEO)

12 Feb 2015   •   09:08
ARMATA ROMÂNĂ analizează ipoteza EXTINDERII spre Republica Moldova a conflictului din Ucraina (VIDEO)

Șeful Statului Major General al Armatei, general-locotenentul Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, într-un interviu televizat, că extinderea conflictului din Ucraina, asupra Republicii Moldova, este o ipoteză pe care Armata Română o are în analiză. Nicolae Ciucă a spus însă că atât scutul de la Deveselu, cât şi cele două centre operaţionale de comandă ale NATO, care se vor înfiinţa în România, au doar un rol defensiv şi că nu există vreun motiv de îngrijorare pentru Rusia.

"Este vorba despre punerea la dispoziţie a unui pachet de forţe care să fie în măsură să aibă o reacţie imediată într-o perioadă foarte scurtă de timp. Practic acea structură de 5.000 de militari, despre care vorbiţi, reprezintă elementul militar de reacţie pentru o situaţie dată. Când va fi funcţională baza de la Deveselu? Şi asta e o îngrijorare a Rusiei! Baza de la Deveselu va fi funcţională la finele acestui an. Este o îngrijorare reală a Rusiei că de acolo nu va fi doar un scut antirachetă ci un centru de tragere a rachetelor de croazieră? Domnule Giuglea, reiterăm! Baza de la Deveselu are destinaţie pur defensivă", a spus șeful Statului Major General al Armatei într-un interviu acordat Realitatea TV.

Întrebat dacă există riscul ca escaladarea conflictului, din Ucraina, să se propage spre Republica Moldova, șeful Statului Major General al Armatei a răspuns: "Vă rog să-mi daţi voie să nu fac o astfel de analiză, o astfel de anticipare pentru a nu da loc de interpretare. Chiar dacă nu există un scenariu există ipoteze. Şi-atunci fiecare dintre ele sunt analizate. Nu putem să afirmăm că nu există preocupare pentru care se analizează. Sigur că există o astfel de analiză".

Negocieri la Minsk

Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin se află la Minsk, pentru găsirea unor soluţii legate de menţinerea păcii în zona flancului estic al blocului NATO.

Potrivit agenției de presă TASS, citată de Agerpres, în urma discuțiilor celor patru lideri din așa-numitul 'format Normandia' urmează să fie semnat un document privind soluționarea conflictului din estul Ucrainei din mai mult de zece puncte. Summitul se desfășoară cu ușile închise, doar din când în când câte un lider mai iese din sala unde au loc convorbirile pentru câteva minute, după care revine. Acest maraton diplomatic este destinat să ajungă la o formulă convenabilă pentru toate părțile într-o nouă tentativă, considerată crucială, de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei.

×