x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ARO si RAFO - Privatizari penale

ARO si RAFO - Privatizari penale

de Gabriel Burlacu    |    Eugen Ciufu    |    21 Oct 2005   •   00:00

Curtea de Conturi a inaintat, la inceputul acestei saptamani, Departamentului Anticoruptie, din cadrul Parchetului General, sesizarile penale vizavi de privatizarile RAFO Onesti si ARO Campulung. Concluzia: cele doua privatizari au fost un esec total din punct de vedere economic pentru stat, asupra comisiilor de privatizare din cadrul APAPS (actualul AVAS) existand serioase suspiciuni de natura penala.

OFERTANT. Raportul de audit al Curtii de Conturi reliefeaza faptul ca membrii Comisiei de privatizare din cadrul AVAS nu au asigurat un mediu concurential in vederea trecerii in patrimoniul privat a celor doua societati, negocierile purtandu-se cu un singur ofertant. "Acest lucru dovedeste clar ca procedurile de privatizare nu au fost respectate. Daca se asigura un mediu concurential adecvat in vederea privatizarii RAFO, probabil altul era si pretul pe care statul putea sa il incaseze in urma vanzarii pachetului majoritar de actiuni", sustine presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna. In plus, reevaluarea activelor societatii inainte de privatizare a lipsit. Astfel, apropiatul PSD a reusit sa cumpere cu doar 1,5 milioane de dolari active in valoare de nu mai putin de 706 miliarde lei.

Potrivit consilierului Curtii de Conturi, Paul Miercan, seful Directiei de control asupra privatizarii: "O serie de obligatii asumate initial de cumparatorul actiunilor RAFO au fost modificate de catre AVAS in favoarea firmelor reprezentate de Iacobov. Am ajuns la concluzia ca actionarul privat al RAFO nu a realizat programul de investitii angajat prin contract, rafinaria fiind vanduta in final mai departe firmei Balkan Petroleum".

In privinta privatizarii uzinei muscelene se poate trage lesne concluzia din auditul finalizat ca a costat bugetul peste 58 de milioane de dolari. Firma Cross Lander USA Inc a obtinut ridicolul pret de 2 centi/actiune, fata de 70 de centi, cat se ceruse initial. Mai mult, statutul de unic ofertant i-a adus "investitorului strategic" si importante concesii privind achitarea datoriilor istorice, desi documentele aratau clar ca "investitorul" nu este de buna-credinta. (Gabriel Burlacu/ Eugen Ciufu)

DOCUMENT
Click pe link-ul urmator pentru a deschide documentul:

Raportul de audit al Curtii de Conturi in cazul privatizarii RAFO Onesti
×
Subiecte în articol: observator rafo